Iohannis, o întrebare de fiori reci pentru Guvern şi PSD: "Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?"

Pe fundalul nebuloasei legate de intenţiile social-democraţilor vizând Pilonul 2, pilon căruia guvernele îi tot dau târcoale de când PSD a preluat puterea, preşedintele Iohannis a ridicat două întrebări. Una dintre ele lasă să se întrevadă un scenariu sumbru pentru români.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ieşit în conferinţă de presă pe fundalul iureşului mediatic stârnit de informaţia că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include ca „prioritate” naţionalizarea contribuţiilor la Pilonul 2 de pensii pe 6 luni, preşedintele Iohannis a opinat că PSD şi Guvernul trebuie să răspundă public la două întrebări. Una dintre ele ele ar fi "Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?"

"Se discută de câteva zile bune despre Pilonul II de pensii. Din păcate, până şi cei de la PSD se contrazic între ei - ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează Pilonul II de pensii, ba se suspendă, ba nu se suspendă, ba există un proiect asumat, ba este un proiect care nu a fost asumat – o harababură totală. Şi totuşi, lumea îşi pune întrebarea: „De ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Oare ce ţintesc ei? Nu s-au înţeles între ei? Greu de crezut!”. Unii îşi pun chiar întrebarea dacă aceşti bani care, de exemplu, dacă se suspendă Pilonul II, aceşti bani care nu vor intra la Pilonul II vor fi folosiţi poate în altă parte. Nu ştiu, dar ei trebuie să ne dea un răspuns şi în acest sens cred că guvernul şi PSD trebuie să răspundă public, clar, documentat la două întrebări.", a declarat Iohannis.

"Una: „Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii?”, iar răspunsul trebuie să fie "clar, răspicat cu argumente", a susţinut preşedintele.

"Iar întrebarea a doua pentru guvern este următoarea: „Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?”, a adăugat Iohannis, care a încheiat conferinţa fără să preia întrebări de la presă.

Reamintim că duminică în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca "prioritate legislativă", un "proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)", cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ulterior, Olguţa Vasilescu a apărut la Antena 3 pentru a susţine că informaţia care a stârnit un adevărat cutremur pe reţelele sociale este o propunere a Comisiei de Prognoză şi nu va fi aplicată.

La rândul său, premierul Dăncilă a negat şi ea că Guvernul ar putea desfiinţa Pilonul II de pensii.

"Exclud faptul că am putea desfiinţa Pilonul II de pensii. Se va face o analiză la Ministerul Muncii legată de Pilonul II de pensii, dar nu se va desfiinţa Pilonul II de pensii", a declarat Dăncilă.

Declaraţiile lor nu au stârnit însă încredere, având în vedere că de mai bine de un an guvernul dă târcoale Pilonului II, iar acţiunile guvernanţilor nu s-au suprapus cu declaraţiile făcute în spaţiul public. Astfel, deja contribuţia la Pilonul II a fost redusă. Mai mult, temerile populaţiei au fost accentuate după ce, ieri, liderul PSD a declarat, într-o conferinţă de presă că, cităm:

“Banii din pilonul II nu sunt bani privaţi, sunt administraţi privat, sunt banii oamenilor, banii din fondul de pensie sunt tot banii oamenilor”.

Dragnea a mai precizat:

”În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.)” – sursa: G4Media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne