Iohannis NU îl va desemna pe Dragnea premier: ”Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campanie!"

În timp ce autosesizatul Avocat al Poporului anunţă că analizează legea care le interzice condamnaţilor penali să ocupe funcţii în guvern, preşedintele Iohannis reiterează că nu va face rabat de la principiile de integritate când va numi prim-ministrul.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis a anunţat marţi, la două zile după alegeri că a programat prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament pentru miercuri, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ. În ceea ce priveşte desemnarea viitorului premier, şeful statului a reamintit - în contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre faptul că Liviu Dragnea va revendica acest post - că a anunţat încă dinainte de campanie că va ţine la principiile de integritate.

"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se ştie că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern.

Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util.", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte desemnarea premierului, Iohannis a reamintit că a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege. Precizarea lui Iohannis este făcută la scurt timp după ce Avocatul Poporului a anunţat că a dispus examinarea legii care le interzice celor condamnaţi penal să ocupe funcţii în executiv.

”Nu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a apărut, ea este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constituţională. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva.”, a mai afirmat şeful statului, întrebat dacă va renunţa la criteriile de integritate dacă legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier va fi modificată.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier - ameninţare deja lansată în spaţiul public de liderul PSD Alba - Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim”.