Iohannis: Nu cred că românii vor sta şi se vor tot uita la aceşti teleguvernanţi şi vor fi foarte mulţumiţi

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Ordonanţa propusă de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, "legiferează traseismul politic", iar dacă se va continua în stilul acesta se va întâmpla "un lucru extrem de simplu: pleacă Ponta, pleacă PSD", a declarat prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă la Galaţi, potrivit Mediafax.

"Acum se legiferează traseismul politic. Nu cred că românii vor sta şi se vor tot uita la aceşti teleguvernanţi şi vor fi foarte mulţumiţi. Dacă vor continua în stilul acesta se întâmplă un lucru extrem de simplu: pleacă Ponta, pleacă PSD. Din acest motiv noi protestăm şi vom explica oamenilor de ce este greşit", a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă se teme că, în urma ordonanţei, PNL ar putea pierde un număr mare de primari, preşedintele liberalilor a replicat că, de fapt, se aşteaptă mai degrabă ca aleşii locali să se îndrepte către partidul său.

"Vom pierde foarte puţini aleşi locali. Cred chiar că este posibil ca unii dintre primari să vină la noi în unele judeţe. Oricum ar fi, mişcarea este fundamental greşită pentru că nu poţi avea o administraţie performantă dacă performanţa executivului constă în a exercita presiuni asupra aleşilor locali. Este inadmisibil", a subliniat Iohannis.

Ordonanţa lui Dragnea prevede ca, într-un termen de 10 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare. O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele din teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.