Iohannis: Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de luare a deciziilor Alianţei

Dacă de la ceremonia de la Deveselu a lipsit, Iohannis a luat în schimb parte la inaugurarea Comandamentului NATO din Bucureşti, unde a ţinut să sublinieze că România este şi va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiune.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a susţinut vineri, 1 iulie, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de declarare a Capacităţii Operaţionale Iniţiale a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi a Capacităţii Finale a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor.

Ceremonia a avut loc în contextul pregătirii Summitului NATO de la Varşovia de săptămâna viitoare, summit care, a subliniat Iohannis, "se va desfăşura pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre şi Alianţei ca întreg."

"Am asistat, în anul 2015, la amplificarea şi multiplicarea provocărilor de securitate la adresa spaţiului euroatlantic, în special cel european, situaţie care continuă şi în prezent. Perpetuarea crizei din Siria şi a instabilităţii în regiunea Orientului Mijlociu şi Nordului Africii au favorizat extinderea ameninţării teroriste relaţionate ISIL/Daesh în spaţiul european.

Pe de altă parte, situaţia din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă, iar procesul de soluţionare a dosarului ucrainean se derulează cu dificultate, pe fondul implementării parţiale şi deficitare a Acordurilor de la Minsk.

De aceea, Summitul NATO de la Varşovia este esenţial pentru consolidarea securităţii şi apărării colective, după implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale, stabilit la Summitul din 2014", a declarat Iohannis, potrivit comunicatului de presă citat de Agerpres.

În acest context, şeful statului a precizat că "poziţia României la Summitul NATO din acest an de la Varşovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate şi apărare, în spiritul solidarităţii şi coeziunii Aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic şi sudic, şi pe cele două dimensiuni, nordică şi sudică, ale Flancului Estic

Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor actuale şi viitoare ale Alianţei legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung.

De asemenea, este important ca acelaşi echilibru să se reflecte şi în demersurile de asistenţă pentru partenerii NATO din Flancul Estic, respectiv Sudic al Alianţei.

O astfel de poziţie corespunde principiilor '28 pentru 28', respectiv 'abordare de tip 360 de grade', susţinute extins la nivel aliat şi reflectate in procesul de adaptare pe termen lung a NATO", a precizat Iohannis.

Şeful statului a mai subliniat faptul că "România şi-a îndeplinit integral şi la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanţă cu nivelul de ambiţie al Alianţei şi cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie", şi a reiterat ideea ca ţara noastră "îşi asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune, un aliat predictibil şi un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic care, din păcate, este supus provocărilor şi ameninţărilor."

"România este şi va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiune", a concluzionat Iohannis.