Iohannis mută strategic: I-a solicitat oficial premierului agenda fiecărei şedinţe de guvern / Replica PSD

A doua zi după Consiliul Naţional al PSD, unde subiectul amnistiei şi graţierii a fost din nou pus pe tapet, preşedintele Klaus Iohannis a decis să îi ceară premierului Viorica Dăncilă agenda de lucru a fiecărei şedinţe de guvern.
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, reiese dintr-un comunicat remis luni de Administraţia Prezidenţială.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

"Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.

Învederez că obligaţia comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Potrivit dispoziţiilor menţionate, agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului."

Replica PSD - via Claudiu Manda

"Din câte ştiu eu, preşedintele Klaus Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi poate să conducă şedinţele de Guvern dacă sunt pe ordinea de zi a acelor şedinţe chestiuni care vizează competenţele domniei sale - apărare, ordine publică, nu mai le ştiu exact acuma pe toate, sunt prevăzute în Constituţie. Dacă nu au legătură cu, eu ştiu, domeniul de competenţă al domniei sale, am înţeles că Guvernul a spus că nu o să-l anunţe, motiv pentru care cred că a procedat corect."

Context

Reacţia lui Iohannis vine în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, la Consiliul Naţional al PSD, că nu ştie când sau cum, dar PSD–ALDE are obligaţia să dea OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie.

"Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiţie, altele decât graţierea şi amnistia, va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD, PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Sorosică prin bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventaţi ceva, găsiţi o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneţi – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi cum sunt date pentru mine", a declarat Dragnea, de la tribuna Consiliului Naţional al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne