Iohannis, lăudat de Macron: "Salut munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână!"

Unele democraţii se obişnuiesc cu slăbiciunea, nedreptatea, furia, ceea ce face să crească populismul care le denunţă moral dar nu atacă cauzele. Fenomene de acest gen se întâmplă în Polonia, Ungaria şi chiar şi în România unde, însă, preşedintele nu îşi lasă ţara din mână, apreciază Macron.
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Patrick Kovarik/AFP/Getty Images)

În timp ce în Europa asistăm la ascensiunea aşa-numitelor democraţii iliberale, în schimb, în România, preşedintele Iohannis reuşeşte să ţină ţara în mână, a apreciat, duminică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul unui interviu acordat BFMTV, RMC şi Mediapart, la un an de mandat.

"Vreţi neapărat, şi pe bună dreptate, să puteţi refonda Europa. Dar cum puteţi refonda Europa, cu foste ţări comuniste, care se opun primirii refugiaţilor, a străinilor, Europa lui Viktor Orban şi a discursurilor lui, care amintesc de perioada de dinainte de război?" i s-a adresat moderatorul lui Macron.

"În primul rând, iau Europa aşa cum e. Putem să o deplângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar Orban este acolo, este ales. (...)

Asistăm, în Europa la un reviriment al aşa-numitelor democraţii iliberale. (...) Eu văd în Europa unele democraţii sau popoare în care oamenii au obosit. Li se spune că nu putem reforma, rămân ataşaţi de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: "Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor". Polonia, Ungaria, unii în România, şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână (...) Aceste tendinţe sunt în creştere peste tot în Europa", a adăugat Macron.

Sursa video - Paul Cozighian