Iohannis încearcă să vândă ideea turului unic. Societatea civilă îl contrazice [video]

Modul în care preşedintele Klaus Iohannis s-a raportat la problema alegerilor în două tururi a stârnit nemulţumirea societăţii civile.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Deşi susţine că alegerile în două tururi de scrutin sunt mai potrivite, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la răbdare din partea societăţii civile aducând în discuţie aşa-zisele "principii de soliditate a legislaţiei". Reprezentanţii societăţii civile prezenţi la dezbaterea organizată de Iniţiativa România, în cadrul căreia şeful statului a făcut aceste declaraţii, văd însă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

"Trebuie să acceptăm câteva principii de soliditate a legislaţiei. Să schimbăm o lege înainte să fi fost vreodată aplicată, eu cred că aici trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva, înainte măcar să fi încercat dacă funcţionează sau nu, cred că ne caracterizează şi apare, poate, de prea multe ori. Un pic de răbdare, şi cu politicienii, şi cu alegerile, cred că, din când în când, ne-ar face bine", a declarat Iohannis.

În replică, experta anticorupţie Laura Ştefan a amintit că societatea civilă a mai trecut prin experimentul alegerilor într-un sigur tur şi în 2012.

"Noi ca şi majoritatea societăţii româneşti ne dorim o înnoire a clasei politice. S-a ieşit în stradă pentru asta şi s-a reuşit un lucru mare, deschiderea pieţei politice pentru partide noi. Partea goală a paharului vine abia acum, dacă vorbim despre alegerile locale din acest an. Deşi noi, cei din societatea civilă, am cerut în mod constant alegeri locale în două tururi, vom avea şi în acest an, aşa cum am avut şi în 2012, alegeri locale într-un singur tur.

Suntem întrebaţi de unde ştim cum o să fie. Ştim cum o să fie pentru că am mai trecut odată prin acest experiment. Sunt avantajaţi candidaţii care ocupă astăzi funcţiile de primari, sunt avantajaţi candidaţii care dispun de un aparat de partid capabil să coaguleze voturi semnificative ale votanţilor de partid, aş adăuga la acest desen faptul că pe partea dreaptă a eşicherului politic vom "beneficia" de o fragmentare semnificativă, ceea ce înseamnă că voturile se împart", a precizat Laura Ştefan.

Recomandăm şi Laura Ştefan: ”Niciun candidat nou nu are şanse la votul într-un singur tur” (video)