Iohannis: În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe

Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, de Ziua Marinei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Zona Mării Negre are o importanţă strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural şi social şi avem datoria de a transforma întregul potenţial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România, a declarat marţi, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, preşedintele Klaus Iohannis.

"În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine. Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă şi de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane", a precizat Iohannis.

Preşedintele susţine că, în actualul context, România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant.

"Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene. Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea", a subliniat Iohannis.

În acest sens, şeful statului a atras atenţia că acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul naţional pentru Apărare şi aprobarea «Planului de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026» transmit un semnal puternic de responsabilitate.

"Arătăm, astfel, partenerilor noştri, că România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie", a punctat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă rămâne în centrul preocupărilor noastre.

"În acest sens, evidenţiez planificarea pentru anul 2017, în regiunea Mării Negre, a nu mai puţin de 18 exerciţii şi activităţi de pregătire cu un nivel superior de complexitate, desfăşurate împreună cu Aliaţii şi cu partenerii", a mai punctat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne