Iohannis: Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, restanţe ale Justiţiei. Sunt necesare decizii clare şi rapide

Sunt necesare decizii clare şi rapide în cauzele Revoluţiei şi Mineriadei, acestea reprezentând o "restanţă majoră" a Justiţiei, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, care dă asigurări că îşi va exercita toate atribuţiile constituţionale în acest sens.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 în frunte cu Teodor Mărieş, reiese dintr-un comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială.

În debutul întrevederii, Iohannis a exprimat recunoştinţa faţă de sacrificiul şi curajul participanţilor la Revoluţia din 1989 şi a reiterat totodată aprecierea faţă de acţiunile iniţiate, de-a lungul timpului, de membrii asociaţiei pentru ca instituţiile statului să restabilească adevărul şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Şeful statului a subliniat importanţa deosebită a cauzelor privind Revoluţia din 1989 şi Mineriada, întrucât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii.

"Preşedintele României a evidenţiat că Justiţiei îi revine responsabilitatea de a stabili adevărul, arătându-şi în acelaşi timp convingerea că Ministerul Public va întreprinde toate demersurile în vederea soluţionării acestor cauze. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că cele două cauze reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei şi a accentuat necesitatea unei decizii clare şi rapide, stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi din timpul Mineriadei", se precizează în comunicatul citat.

Iohannis a subliniat că adevărul trebuie să iasă la suprafaţă şi a dat asigurări că îşi va exercita toate atribuţiile constituţionale, astfel încât să existe o soluţionare temeinică şi legală a acestor cauze.

De asemenea, preşedintele şi-a exprimat încrederea că Procurorul General va urma întocmai programul la care s-a angajat la începutul mandatului în fruntea Ministerului Public: realizarea unor anchete efective în Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi finalizarea investigaţiilor în sensul identificării persoanelor responsabile, inclusiv a decidenţilor politici.