Iohannis, despre plângerea de înaltă trădare: S-au făcut interpretări cu foarte multă isterie

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a şefului PSD, Liviu Dragnea, pentru înaltă trădare şi alte infracţiuni grave.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a evitat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, să îşi exprime o opinie tranşantă cu privire la subiectul fierbinte al acestor zile: plângerea penală depusă de către liderul PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a şefului PSD Liviu Dragnea.

"Am observat această preocupare şi am analizat chestiunea şi am ajuns la concluzia pe care pot să vi-o spun acum, o concluzie care cred că rămâne valabilă cel puţin câteva zile sau săptămâni, am decis să nu comentez în niciun fel nici sesizarea depusă de domnul Orban, nici interpretările care de-o anumită parte politică s-au făcut cu foarte multă isterie, nici demersurile propriu-zise. În niciun caz nu vreau să apară impresia la unii sau la alţii că, prin declaraţiile pe care le fac, aş putea sau aş vrea să influenţez ancheta, deci simplu şi clar: nu comentez. (...) Nu fac nicio declaraţie. Tocmai v-am spus că nu fac nicio declaraţie legată de acest subiect, dacă aveţi şi alte întrebări, cu plăcere o să vă răspund", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă el crede că e nevoie de intervenţia procurorilor în această problemă a mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim şi a ceea ce s-a făcut în Guvernul României, şeful statului a răspuns că "mutarea ambasadei nu are nicio treabă cu procurorii. Este o decizie pe care o voi lua eu după o analiză".

Jurnalistul a insistat să ştie dacă, în acest context, preşedintele consideră că sunt justificate acuzaţiile de înaltă trădare, tocmai pornind de la acest memorandum adoptat în guvern.

"Tocmai pornind de la ceea ce am spus, nu voi comenta aceste chestiuni", a replicat Iohannis.

Reamintim că şeful PNL o acuză pe premierul Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

În acelaşi timp, este vizat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii secrete.

Plângerea vine în contextul scandalului legat de începerea procedurii de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai multe detalii pe această temă aici.