Iohannis, despre partidul lui Tăriceanu: Electoratul va respinge aceste "defecţiuni politice"

Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu
Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

În contextul lansării Partidului Liberal Reformator, al fostului liberal Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a precizat vineri că au mai existat încercări de a dezbina partide mari, dar corpul electoral este unul sănătos şi în consecinţă va respinge aceste "defecţiuni politice", subliniind că un vot dat lui Tăriceanu este, de fapt, un vot dat premierului Victor Ponta, relatează Mediafax.

"Astăzi, constat că mirajul stipendiilor este mai puternic decât chibzuinţa principiilor. În condiţiile în care domnul Călin Popescu Tăriceanu insistă să meargă pe un drum care îl duce tot mai departe de liberalism, despărţirea definitivă a domniei sale de orice rădăcini liberale este inevitabilă", a declarat Klaus Iohannis într-un comunicat.

În altă ordine de idei, liderul PNL a afirmat că nu poate decât să deplângă "lipsa de discernământ a unui fost preşedinte al PNL care se lasă antrenat în jocul premierului". "Frica PSD şi a lui Victor Ponta de marele Partid Naţional Liberal şi de candidatul la prezidenţiale al dreptei unite îi determină să recurgă la aceleaşi trucuri vechi", a adăugat Iohannis.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Congresul PLR, că o mână de lideri liberali au trădat PNL pentru interese meschine. "Din păcate, anul 2014 este anul marii trădări din PNL. O mână de lideri pentru interese meschine au trădat PNL. Practic, anul acesta, PNL, aşa cum îl ştiu eu după '90, PNL care a activat până la venirea comunismului şi care reprezintă tradiţia şi istoria acestei ţări, a murit", a precizat Tăriceanu, adăugând că PNL s-a vândut de fapt lui Traian Băsescu.

"Klaus Iohannis făcea o remarcă că noi suntem fraţii PSD, cu o puternică notă peiorativă. Îl întreb pe Klaus Iohannis dacă el era astăzi vicepremier al Guvernului, ce relaţie avea cu PSD? Cum ar fi etichetat această relaţie? Fraţi cu PSD, PNL şi noi am fost din momentul în care s-a creat USL. Nu văd nimic criticabil în această postură, cu toate că avem propriile noastre referinţe", a mai declarat Tăriceanu.

Tăriceanu insistă să meargă pe un drum care îl duce tot mai departe de liberalism

Tăriceanu, care a fost numit preşedinte al Senatului de premierul Victor Ponta, a achiziţionat săptămâna trecută Partidul Naţional al Mediului de la un controversat om de afaceri braşovean, urmând ca la începutul lui august formaţiunea să-şi schimbe numele în Partidul Liberal Reformator.

Potrivit surselor Realitatea TV, partidul de apartament al lui Tăriceanu este susţinut financiar de senatorul Sebastian Ghiţă. Rareş Bogdan susţine că pesedistul ar avea un buget de 4 milioane de euro pentru campania prezidenţială a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru ca formaţiunea acestuia să "rupă" din voturile dreptei, care s-ar fi dus spre candidatul PNL-PDL, Cătălin Predoiu sau Klaus Iohannis.

Numărul de liberali care s-au strâns în jurul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este deja impresionant. Preşedintele interimar al PLR, deputatul Graţiela Gavrilescu, a declarat recent că numărul senatorilor şi deputaţilor care s-au înscris în noul partid este mai mare de 30.