Iohannis, despre Dăncilă: Aşa ceva pur şi simplu nu se face. Astfel de abordări dăunează grav României

România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, în contextul tensiunilor dintre el şi coaliţia PSD-ALDE pe această temă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat din nou nemulţumit joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de faptul că premierul Viorica Dăncilă s-a dus în Israel şi, fără să se consulte cu el sau cu specialişti pe politică externă, s-a trezit vorbind despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Întrebat cum rămâne cu mutarea ambasadei României din Israel şi dacă va colabora instituţional mai bine după întâlnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu premierul Viorica Dăncilă, Iohannis a răspuns:

"Vedeţi, în chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea. (...) Toată lumea a înţeles că nu numai în politică externă, în general, în chestiunile care privesc România, lucrurile trebuie discutate."

Cât despre faptul că Guvernul a anunţat că se continuă pe această idee, că putem să discutăm şi să analizăm o posibilă mutare a ambasadei, şeful statului a precizat că este bine să nu cădem în extrema cealaltă.

"Ştiţi ce, nu vreau să cădem în extrema cealaltă, să nu discutăm lucruri care ne privesc. Deci, sunt lucruri care ne privesc şi e bine să fie discutate. Fără a discuta nu vom ajunge la nicio concluzie, însă, şi aici e foarte important, aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România, între noi, cu specialişti şi nu în faţa publicului global. Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel şi, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face, pur şi simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc", a subliniat Iohannis.

Preşedintele a precizat că el este de acord să fie luate în considerare toate aspectele care vizează o posibilă mutarea a ambasadei din Israel.

"Eu sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectele. Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu, dar nu am decis niciodată în chestiuni importante şi chiar mai puţin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină, fără să cunoască toate datele problemei, greşeşte profund, Nu am de gând să greşesc în această chestiune", a punctat Iohannis.

Preşedintele a opinat că, în ceea ce priveşte faptul că ambasadorul palestinian din România a fost retras sau se intenţionează retragerea lui, situaţia se va rezolva de la sine, "nu trebuie să exagerăm, nici unii, nici alţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne