Iohannis, chemat să declanşeze referendum. Miza - lupta împotriva "dictaturii majorităţii"

Mai multe ONG-uri îi cer preşedintelui Iohannis, în calitate de mediator între stat şi societate, să iniţieze procedurile pentru un referendum vizând revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin, astfel încât românii să nu mai sufere de efectele "dictaturii majorităţii".
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Mai multe organizaţii din societatea civilă au depus joi, 12 iulie, la Administraţia Prezidenţială, o petiţie prin care cer declanşarea referendumului pentru consultarea populară pe tema alegerii primarilor în două tururi.

Potrivit organizaţiilor, ultimul an şi jumătatea a arătat care sunt efectele a ceea ce şeful statului a numit „dictatura majorităţii”, condiţii în care se impune revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin căci, spun ONG-urile, una dintre cauzele acestei situaţiei în care ne găsim (legi cu dedicaţie etc.) se găseşte în sistemul electoral care permite obţinerea unor mandate fără reprezentare largă în societate şi limitează accesul la alegeri pentru unele opţiuni care ar putea da cetăţenilor variante reale de reprezentare.

Redăm petiţia adresată de Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia “Evoluţie în Instituţie” şi Asociaţia România fără ei preşedintelui României.

"Excelenţei sale,

domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României

Organizaţii ale societăţii civile,

Ne adresăm excelenţei voastre în calitate de mediator între stat şi societate pentru soluţionarea unor probleme care frământă societatea românească şi care nu îşi mai găsesc soluţia pe altă cale decât cea a consultării populare.

Ultimul an şi jumătate ne-a arătat care sunt efectele a ceea aţi numit „dictatură majorităţii” – legi date pe repede înainte, care afectează fundamental statul de drept şi care ignoră necesitatea unui dialog real şi aşezat putere-opoziţie-societate. Noi credem, aşa cum şi alte numeroase voci din societatea civilă s-au exprimat, că una dintre cauzele acestei situaţii se găseşte în sistemul electoral care permite obţinerea unor mandate fără reprezentare largă în societate şi limitează accesul la alegeri pentru unele opţiuni care ar putea da cetăţenilor variante reale de reprezentare.

Având în vedere că:

– niciun partid care a participat la guvernare nu a avut în programul electoral restrângerea drepturilor de a alege şi de a fi ales prin eliminarea celui de-al doilea tur în alegerea primarilor,

– deciziile CCR de respingere a excepţiilor de neconstituţionalitate pe această temă fie ca inadmisibile fie “motivate” implacabil prin “voinţa exclusivă a legiuitorului”,

– lipsa de reprezentativitate a participanţilor la actul de guvernare şi administrare locală şi îndepărtarea cetăţenilor de procesul electoral,

– implementarea celor mai drastice condiţii pentru participarea cetăţenilor în alegeri şi care depăşesc standardele Comisiei de la Veneţia pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare,

Vă solicităm

să declanşaţi procedurile pentru organizarea unui Referendum pentru a consulta poporul cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

  1. Sunteţi de acord ca alegerea primarilor să aibă loc în două tururi?
  1. Sunteţi de acord ca numărul maxim de semnături de susţinere necesare să nu depăşească 1% din numărul voturilor valabil exprimate la ultimele alegeri pentru fiecare funcţie?"
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne