Iohannis aşteaptă ca premierul Tudose să-l consulte în cazul miniştrilor cu dosare penale

Preşedintele Iohannis a precizat marţi că nu are temei legal pentru a cere suspendarea lui Shhaideh şi Plumb, adăugând că aşteaptă ca premierul Tudose să-l consulte dacă are nevoie de un sfat în privinţa celor două, şi a lui Viorel Ilie, cel de al treilea ministru cu probleme penale.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Întrebat, marţi, dacă a vorbit cu premierul Mihai Tudose în cazul celor trei miniştri cu probleme în justiţie, preşedintele Iohannis a precizat că aşteaptă ca acesta să-l consulte în cazul în care are nevoie de un sfat bun.

"În situaţia celor două doamne, doamna vicepremier şi doamna ministru, deocamdată acţiunile se desfăşoară în altă parte. Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru şi explicaţia este foarte simplă: în cazul doamnei Shhaideh, acuzaţiile se referă la cariera domniei sale de secretar de stat şi acestea nu vin la mine, iar în cazul doamnei ministru Plumb este nevoie prima dată să se ceară urmărirea penală de către Parlament, după care se poate discuta alt curs al acţiunii, dar până atunci nu", a mai declarat preşedintele, citat de Agerpres.

Iohannis a mai ţinut să precizeze că, dacă politicienii fac scut în jurul unei persoane acuzate penal, abordarea este eronată.

"Într-o ţară cu un stat de drept consolidat, cum vreau să cred că este şi România, membri ai guvernului urmăriţi penal, judecaţi sau condamnaţi ar trebui să demisioneze sau să fie retraşi. PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri şi face scut în jurul miniştrilor săi aflaţi în astfel de situaţii", a adăugat Iohannis.