Iohannis: Aşa nu se mai poate! Întreaga guvernare pesedistă a eşuat. Referendumul le va da românilor votul înapoi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac dur, sâmbătă, la Gala Premiilor TNL, la adresa partidului condus de Liviu Dragnea şi a atras atenţia că a început "să reevalueze ideea" unui referendum, pentru că "doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de ei".

Referendumul pe care intenţionează să-l declanşeze şeful statului va fi realizat "în parteneriat cu societatea civilă şi cu partidele de bună credinţă".

"Am mai avut oare în România faze în care ar fi fost bine să existe garanţii pentru democraţie? Din păcate da. Am avut în prima jumătate a secolului XX două dictaturi. Democraţia dispăruse. Am avut în a doua parte a secolului XX dictatura comunistă, decenii de dictatură de un tip foarte dur. Elitele României a fost întemniţate, mulţi, mulţi politicieni, mulţi liberali au murit în închisorile comuniste, mulţi români care au avut curajul să spună că vor democraţie au fost închişi, mulţi au murit în temniţele comuniste. Care e problema cu noi? Care e problema României? De ce ajungem în aceste situaţii? Ce trebuie să facem să prevenim astfel de situaţii? Cred că este destul de greu de răspuns la o astfel de întrebare. Voi încerca. Avem o Constituţie care reglementează mersul lucrurilor în România. Această Constituţie, ca şi noi toţi din această sală, pornim de la premisa că cei aleşi să conducă statul, instituţiile, partidele sunt bine intenţionaţi, sunt oameni de bună-credinţă, care vor să se implice pentru rezolvarea problemelor României. Se presupune că sunt oameni care sunt buni români, buni patrioţi, care vor ca României şi românilor să le meargă mai bine. Se presupune că oamenii care ajung în funcţii importante în politică, în instituţii sunt oameni care vor să funcţioneze bine aceste instituţii", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, întreaga arhitectură a statului se bazează pe premisa de bună-credinţă, bunăvoinţă şi colaborare loială între instituţii şi, dacă este aşa, atunci lucrurile funcţionează bine.

"Dar dacă nu este aşa? Dacă nu este aşa? Atunci, însăşi baza democraţiei, chiar baza democraţiei este în pericol. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide, care pun interesul personal deasupra interesului partidului? Şi dacă acel partid ajunge la guvernare şi pune interesul propriu şi interesul liderilor partidului deasupra intereselor românilor, deasupra intereselor României? Şi dacă acel partid şi acel guvern încep să strice temeliile statului, încep să modifice legile justiţiei pentru a-şi albi propriile dosare? Dacă inventează noi şi noi metode, nemaiauzite, nemaivăzute pentru a controla toate pârghiile din economie? Dacă au un dublu discurs, spun una, fac alta? Dacă pun tot timpul interesul propriu asupra interesului public? Atunci, atunci, dragii mei, suntem în situaţia în care suntem acum şi problema se numeşte PSD", a subliniat Iohannis.

În opinia liderului de la Cotroceni, oamenii s-au dus la vot în decembrie 2016 votând cu bună-credinţă, au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva.

"PSD abia ajuns la guvernare credeţi că s-a apucat să îmbunătăţească economia ţării, să consolideze statul de drept, să facă România mai puternică? Nu. S-au apucat să modifice legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi şi propriii condamnaţi penal. Asta au făcut. Şi de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept şi a democraţiei din România. De asta, dragii mei, am ajuns în situaţia în care ne aflăm acum, să căutăm garanţii pentru democraţia din România şi bine facem, fiindcă ultimul lucru pe care trebuie să îl facem ar fi să renunţăm. Noi nu renunţăm! Noi luptăm pentru România! Noi garantăm România! Nu eu, noi. Eu, împreună cu voi, cu toţi românii de bună-credinţă, noi garantăm democraţia în România! Guvernarea pesedistă a eşuat. Legile justiţiei au fost modificate, întregul sistem a fost pus în dificultate. Şi, atunci, ce e de făcut? Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor", a continuat Iohannis.

Şeful statului a punctat că regula de bază a democraţiei este că se organizează alegeri, iar între alegeri, cel ales să conducă ţara, să o conducă.

"Dar, asta înseamnă că cel ales să o conducă este de bună-credinţă, înseamnă că cel ales să conducă ţara conduce ţara pentru binele ţării şi al cetăţenilor ei, nu pentru propriul interes. Iar atunci când constatăm că lucrurile nu stau aşa, nu stau deloc aşa, atunci cetăţeanul de rând trebuie să primească un instrument cu care îşi exprimă dezaprobarea. Acel instrument este tot un vot. Nimeni dintre noi, nu eu, nu voi, nu românii de bună-credinţă nu dorim să folosim metode nedemocratice pentru a sancţiona un comportament nedemocratic al PSD-lui. Nu, noi dorim să folosim metodele democraţiei pentru a arăta că aşa nu se mai poate. Şi nu se mai poate! Guvernarea pesedistă, şi nu vorbesc de acest ultim guvern, un guvern pe care l-am clasificat ca un accident al democraţiei, nu despre asta vorbim, despre întreaga guvernare pesedistă! Întreaga guvernare pesedistă a eşuat. Şi, dragii mei, nu este prima. Din ultimii 30 de ani, de la Revoluţie încoace, PSD a fost la guvernare cei mai mulţi ani. Din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. Între timp românii şi-au dat seama că aşa nu mai merge. Avem acum posibilitatea să arătăm că aşa nu mai merge. Avem alegeri europarlamentare", a precizat Iohannis.

În context, preşedintele a lăudat lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare.

"Şi pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi! Şi ce urmează după? După urmează alegeri parlamentare şi atunci, atunci vine rândul vostru, atunci vine rândul PNL, ca să arătaţi românilor cum arată o guvernare adevărată!", a conchis Iohannis.