Iohannis: Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Sunt trei scenarii de desfăşurare a cursurilor

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după o întâlnire cu premierul şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat în care s-au purtat discuţii pe tema situaţiei în învăţământ, că noul an şcolar preuniversitar va începe pe 14 septembrie.

„Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală”, a precizat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală şi localitate au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi şi în fiecare şcoală se va elabora unul dintre acestea, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.

Aceste trei scenarii sunt:

Scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu Covid-19.

Scenariul galben, care înseamnă că între 1 şi 3 persoane au fost detectate în medie zilnică, în ultimele 14 zile.

Scenariul roşu, când în media ultimelor zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că aceste trei scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală.

Un lucru foarte important anunţat de preşedinte este acela că felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local, astfel că decizia se descentralizează la nivel de judeţ.

„În funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul verde (cu risc mic sau deloc), galben (cu risc mediu) sau după scenariul roşu care înseamnă că şcoala se închide de tot”, a explicat liderul de la Palatul Cotroceni.

În consecinţă, pentru fiecare scoală în parte, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, care înseamnă că toţi elevii merg fizic la şcoală şi se ţin cursuri normale, sau dacă se merge pe scenariul roşu când nimeni nu merge la şcoală şi totul se desfăşoară online, ori scenariul galben – de risc mediu – care înseamnă că o parte din activităţi se ţin în şcoală şi o parte se ţin în online.

Declaraţiile integrale in materialul video.