Iohannis: Aflu că un infractor-şef sau şeful infractorilor, Dragnea, zice că reprezint "interese străine". Nasol!

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Acuzat de liderul PSD Liviu Dragnea şi de premierul Viorica Dăncilă că este "sluga străinilor" şi că nu a făcut nimic pentru România la Summitul UE de la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis le-a dat un răspuns dur celor doi. Potrivit liderului de la Cotroceni, s-a ajuns la situaţia ca un "infractor-şef" să-l acuze pe preşedintele ţării că nu apără interesele românilor.

Aflat la Iaşi, la Forumul Educaţiei 2019, Iohannis a lansat la rândul său un atac dur la adresa opozanţilor săi, catalogându-l pe Dragnea drept "un infractor-şef sau şeful infractorilor". Preşedintele a transmis că formularea corectă ar fi fost: "Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor".

În acelaşi timp, şeful statului a subliniat că, după doi ani şi jumătate de rateuri şi guvernare eşuată, PSD-iştii trebuie să primească un răspuns şi acum., pe 26 mai, îl vor primi.

Redăm mai jos, integral, intervenţia preşedintelui de la Iaşi:

"Mă bucur foarte mult că am putut să revin cu această ocazie aici, în Târgul Ieşilor. Am fost de multe ori şi, dacă îmi permiteţi să spun aşa, de fiecare dată mi-a plăcut.

Vorbim despre educaţie. La noi - ştiţi bancul acela: la educaţie, agricultură şi meteo toată lumea se pricepe, doar că cei care conduc instituţional destinele o fac ca şi cum ar fi la meteo şi, de aceea, credeţi-mă, sunt foarte bucuros că am ajuns la o dezbatere aici, cu dumneavoastră, cu oameni care chiar ştiu despre ce vorbim când rostim sintagma «România Educată».

Nu este niciun secret că peste câteva zile avem alegeri europarlamentare şi sper că pentru nimeni din această sală nu este o noutate dacă vă spun că avem şi un referendum pe care l-am convocat eu, pentru că aşa trebuie! După doi ani şi jumătate de rateuri şi guvernare eşuată, PSD-iştii trebuie să primească un răspuns şi acum îl vor primi. Unii spun că nu prea contează nici aceste europarlamentare, nici referendumul, acestea sunt ceva uşor, de încălzire pentru primăvară, că de fapt noi ştim mai bine ce să facem, ca şi cum noi singuri - adică noi singuri PSD-iştii - ştim totul şi toţi ceilalţi să stea acasă, să-şi vadă de ale lor. Tocmai de asta avem alegeri, fiindcă nu este aşa şi educaţia este un foarte bun exemplu despre cum eforturile europene dacă sunt preluate de politicieni competenţi şi oameni responsabili chiar pot face o mare diferenţă în viaţa de zi cu zi şi a elevilor, şi a studenţilor, şi a dascălilor.

Pe agenda politicii publice europene se află măsuri care asigură fiecărui copil accesul la învăţământ de calitate, precum şi iniţiative de înfiinţare a unor universităţi europene şi de creştere a participării tinerilor la programe de mobilitate. Chestiunea cu universităţile europene şi cu programe îmbunătăţite de mobilitate le-am discutaţi cu colegele şi colegii mei din Consiliul European, acum puţină vreme, tot la un Summit informal. Sunt rezultate foarte concrete.

Aud că PSD-iştii vorbesc prostii despre Summit. Nici nu este de mirare. Nu au înţeles nimic şi nu i-a invitat nimeni, pe bună dreptate. Actuala guvernare are de doi ani şi jumătate cu totul alte priorităţi, alte interese decât românii. România se confruntă, ca urmare a acestei guvernări dezastruoase, cu numeroase obstacole, care momentan, trebuie să recunoaştem, ne împiedică să folosim, să fructificăm pe deplin aceste proiecte europene.

Apropo de interese...Dau eu drumul unui post de ştiri şi aflu acolo că un infractor şef sau şeful infractorilor, nu ştiu cum e mai bună combinaţia. Zice aşa, că Iohannis reprezintă interese străine. Nasol! Hai să vedem un pic cum este cu interesele astea. Dacă vorbim despre educaţie, interesul românilor este să aibă o educaţie de calitate. Este şi interesul meu şi îl reprezint. Recunosc, eu reprezint interesul românilor care vor educaţie de calitate.

Tot aşa, se aude că sunt români care vor autostrăzi. Şi eu! Eu reprezint interesul românilor care vor autostrăzi.

Se aude că sunt români care vor spitale. Da, şi eu îmi doresc spitale noi, moderne pentru România. Şi da, recunosc, este interesul meu şi al majorităţii românilor să avem spitale noi. Dar pe PSD educaţia nu-i interesează, despre autostrăzi nici măcar nu se mai vorbeşte, spitalele regionale au fost bune până a fost campania electorală în 2016, de atunci s-a terminat. Acestea – educaţia, autostrăzile, spitalele – nu sunt interesele PSD, dar sunt interesele românilor, interesele mele. Cred că formularea corectă ar fi fost: Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor.

De exemplu, ca să revenim la educaţie, mulţi studenţi şi mulţi profesori îşi doresc să beneficiem de mobilitate, dar ce facem dacă rata de părăsire timpurie a şcolii ne ţine foarte departe de media europeană? Este un ministru care umblă prin toată ţara şi tot vorbeşte despre tablete, despre digitalizare, dar încă sunt sute de mii de copii care învaţă în şcoli nesigure şi insalubre, şi putem să ne aşteptăm ca tragediile din ultima vreme să se repete. Iar responsabilitatea pentru ca niciun copil să nu mai sfârşească tragic, într-o fosă septică, este a noastră, a tuturor, decidenţi centrali, locali, directori de şcoală, profesori, părinţi. Chiar şi Ministerul Educaţiei are o răspundere aici.

Putem să facilităm asocierea universităţilor româneşti cu parteneri internaţionali, dar acest lucru nu garantează automat calitatea actului educaţional sau calitatea cercetării. Calitatea nu se îmbunătăţeşte atunci când este nevoie de opt ani pentru a realiza o metodologie de evaluare a şcolilor doctorale - atât a durat la noi - iar când în sfârşit există varianta agreată şi rectorii ştiu ce s-a întâmplat, se modifică peste noapte pentru că Ministrului nu i-a plăcut. Dragii mei, aşa nu cred că o să ajungem la o educaţie pe care o merită românii, pe care o merită copiii noştri. Şi bine au scris ei, România merită mai mult decât PSD.

Dascălilor li se cere mult, şi pe bună dreptate. Însă, pentru a-şi îndeplini rolul şi vocaţia, ei au nevoie de un parcurs de carieră flexibil, motivant şi atrăgător, bazat pe o selecţie şi evaluări riguroase, dar şi pe sprijin efectiv. Degeaba creştem salariile dacă nu reevaluăm ce ar trebui să facă un profesor şi ce face efectiv în aşa fel încât să reducem odată mormanul de hârtii care ascund realitatea şi să creştem valoarea adăugată la clasă.

Aceste probleme există de ani şi ani. Se tot discută, se tot fac planuri, dar până în clipa de faţă nu s-au găsit modalităţi eficiente. Când vorbesc cu dascăli dedicaţi şi îmi spun că parcă e din ce în ce mai rău. Decât să se pregătească pentru clasă, decât să pregătească materiale interesante, pregătesc noi, şi noi, şi noi hârtii, statistici, teancuri, şi teancuri, veşnice şedinţe la care se adună hârtii, în loc să se creeze noi metode şi idei bune pentru şcoală.

Din dorinţa de a schimba această stare de fapt, am lansat în dezbatere publică, la finalul anului trecut, rezultatele Proiectului «România Educată». Îmi doresc să îmbogăţim aceste rezultate prin contribuţia a cât mai multor participanţi la astfel de dezbateri. Dar şi cei care nu vor să vină să mă vadă pe mine sau pe colegii mei pot participa. Suntem deschişi, avem un site pe internet, putem să primim şi digital toate propunerile. Eu nu vreau să fac un nou program politic. Eu vreau să fac un program pentru România, pentru România educată. Pentru a deveni realitate, România educată are nevoie de stabilitate, are nevoie de perseverenţă, dar, foarte important, are nevoie de predictibilitate. Asta înseamnă că toţi, de la decidenţi la cetăţeni interesaţi, vom opri şi vom taxa reglementările haotice, care nu au niciun fel de consistenţă ideologică sau conceptuală, care nu se bazează pe studii de impact şi nu se încadrează în nicio viziune.

De aceea, proiectul oferă tuturor răgazul necesar pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru a le armoniza în mod coerent şi pentru a-şi asuma rezultatele care să transforme în mod pozitiv educaţia din România la orizontul anului 2030.

De-a lungul istoriei noastre post-comuniste am avut tot felul de guverne, unele neperformante, altele fără viziune, incoerente în decizii, pe scurt incapabile să slujească interesul naţional. Comparativ însă cu acestea din trecut, trist, dar adevărat, actualul guvern primeşte premiul pentru cel mai slab guvern post-decembrist. Avem pur şi simplu ce am numit eu o guvernare eşuată. Prin urmare cu un astfel de guvern va fi tot mai dificil ca România să aibă o şansă de dezvoltare pe măsura aspiraţiilor cetăţenilor ei, fiindcă românii nu îşi doresc aşa ceva. Românii îşi doresc un guvern care performează, îşi doresc de la conducători să vină cu viziune, cu politici publice, cu un plan. PSD vine cu poveşti.

Observăm, din păcate, dorinţa anumitor decidenţi de a reveni la vechile metehne, la asta se pricep, la a lansa idei generate într-un mod netransparent, undeva într-un cabinet încuiat unde pătrund doar apropiaţii de încredere şi de a intra în capcana dublului discurs, ca să nu zic dorinţa de a intra, ei sunt intraţi bine de tot: cuvinte mari de sorginte europeană şi realităţi meschine de sorginte pesedistă.

Am spus atunci când am lansat proiectul «România educată» că intenţionez să consult partidele politice, mediul legislativ, executiv, dar şi alţi actori interesaţi cu privire la acest document, dar şi cu privire la politicile educaţionale, în general. Salut, aşadar, iniţiativa PNL de a discuta pe marginea rezultatelor acestui proiect, de a aborda la cel mai înalt nivel subiecte de conţinut şi de a pune pe tapet două probleme cruciale ale educaţiei româneşti: echitatea şi cariera didactică. Despre asta vorbim noi astăzi, în această sală.

În această notă, îmi doresc să purtăm în continuare un dialog deschis şi onest, să aflu propunerile dumneavoastră constructive pentru viitorul educaţiei şi, de ce nu, pentru provocările pe termen lung cu care se confruntă societatea românească."

Acuzaţiile lansate de Dragnea

Aflat pe scena mitingului PSD de la Galaţi, liderul PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur, sâmbătă, la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, după summitul de la Sibiu, acuzându-l că este "sluga" liderilor UE şi "nu se gândeşte decât la el să mai ia încă un mandat şi să scape să nu dea socoteală pentru ce a furat".

"Noi suntem români, noi suntem europeni în toată ţara. Şi vă mai spun ceva, suntem europeni acasă la noi, nu numai în cele şase case furate de Iohannis la Sibiu. Vreau să le transmit de aici cu multă căldură toată dragostea noastră românească pentru românii de la Sibiu, dar lui Iohannis îi spun ce-ar fi zis la Ploieşti Nenea Iancu: iubim Sibiul, dar îi urăm pe trădători, îi urăm pe vânzători. I-aţi văzut toţi joi pe liderii europeni la Sibiu. Iohannis a ţinut să reprezinte România doar el singur. Nu a invitat pe nimeni. Aşa cum a furat casele, a furat şi Ziua Europei. A folosit această ocazie doar pentru el. A câştigat ceva România pentru că a folosit acest summit făcut cu bani mulţi pentru campania lui electorală, pentru interesele lui mărunte politice? Şi-a chemat stăpânii. Am văzut cum se plimba singur şi nu-l băga nimeni în seamă, asta e soarta slugilor, oameni buni, sunt folosite dar nu sunt băgate în seamă", a declarat Dragnea.

În contextul în care coaliţia PSD-ALDE a intrat în colimatorul UE pentru planurile sale din Justiţie, şeful social-democraţilor a acuzat că, la summitul de la Sibiu, preşedintele ar fi "cerşit" o sancţiune pentru România.

"Acolo, la Sibiu, sunt sigur că Iohannis a mai cerşit încă o sancţiune pentru România, pentru că numai de asta este în stare. Nu l-a auzit nimeni vorbind despre România, bătându-se pentru drepturile noastre, pentru ceea ce trebuie să primim în această ţară, pentru respectul cuvenit pentru români şi pentru ţara lui. A profitat de faptul că a fost singur şi a lucrat împotriva României, a atacat Guvernul, Guvernul ţării lui, a atacat democraţia, a atacat justiţia, a atacat tot ceea ce este mai bun în această ţară", a precizat Dragnea.

Mai mult liderul PSD s-a arătat nemulţumit de poziţiile critice privind statul de drept din ţara noastră avute de preşedintele Franţei şi de premierul Olandei.

"De ce credeţi că preşedintele României nu l-a pus la punct nici pe premierul Olandei nici pe preşedintele Franţei? Pentru că este slugă, pentru că nu se gândeşte decât la el să mai ia încă un mandat şi să scape să nu dea socoteală pentru ce a furat. Şi speranţa lui este la stăpânii de la Bruxelles care să-l apere. Nicio legătură nu are intrarea noastră în Schengen cu statul de drept", a precizat Dragnea.