Iohannis a sesizat Comisia de la Veneţia pe Legile Justiţiei

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, în data de 3 mai, un punct de vedere Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei legi adoptate de Parlament vizând statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, se arată într-un comunicat remis joi de Administraţi Prezidenţială.

Anterior, în data de 26 aprilie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneţia cu privire la aceleaşi legi.

"Cele două solicitări vizează acte normative care nu au intrat în vigoare şi cuprind modificări cu un impact major asupra funcţionării sistemului judiciar şi independenţei justiţiei din România. Având în vedere dezideratul de a se ajunge la soluţii legislative pe deplin adecvate cadrului constituţional intern şi standardelor europene referitoare la independenţa justiţiei, Preşedintele României consideră utilă organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între reprezentanţii autorităţilor publice şi ai societăţii civile din România cu experţii Comisiei de la Veneţia", se precizează în comunicatul citat.

Pentru a vedea textul solicitării adresate Comisiei de la Veneţia de către Iohannis intraţi aici.