Ioan Rus „i-o taie” lui Mazăre cu Portul Constanţa

Ioan Rus
Ioan Rus (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ştim cu toţii că primarul Constanţei Radu Mazăre are un vis - să devină acţionar majoritar la Portul Constanţa. Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a subliniat joi că, în opinia sa, statul român trebuie să rămână acţionar majoritar la compania care administrează Portul Constanţa, care este de altfel obiectiv strategic naţional, relatează Mediafax.

"Eu cred că acolo (la portul Constanţa - n.r.) putem privatiza până la 50% plus o acţiune, 50% plus o acţiune minim trebuie să rămână în proprietatea statului. Adică putere de decizie să o aibă statul. Diferenţa - că se cedează comunităţii locale, că se vinde pe bursă şi vor fi unii care vor cumpăra şi se va modifica, să spunem, puţin, structura acţionariatului, am aduce şi alţi acţionari care să aibă viziune, din cei care au experienţă legată de această activitate - nu este o decizie care îmi va aparţine. V-am spus ce gândesc eu, este o decizie care va aparţine Guvernului României şi nu a ministrului Transporturilor. Astăzi, când noi vorbim, eu aşa gândesc. Nu exclud posibilitatea să dăm comunităţii locale, nu exclud varianta în care să dau acţiuni pe bursă", a declarat Ioan Rus.

În prezent, Portul Constanţa, catalogat drept o infrastructură strategică şi de interes naţional, este administrat de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Primăria Constanţa.

Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, premierul Victor Ponta vrea să transfere 13% din acţiunile statului către Primăria Constanţa şi să listeze pe bursă încă 14% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul, ceea ce ar însemna că Ministerul Transporturilor şi Radu Mazăre vor rămâne fiecare cu 33% . Ideea că statul ar putea pierde pachetul majoritar a stârnit ample controverse, atât în lumea politică, cât şi în rândul operatorilor portuari şi a sindicatelor din port.

Fostul ministru liberal al Transporturilor Ramona Mănescu s-a opus constant descentralizării Portului Constanţa, pe motiv că este obiectiv strategic şi de interes naţional, şi acuzând totodată că Mazăre nu are resursele financiare pentru a susţine investiţiile în port. Însă, odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, lucrurile urmau să se schimbe, după cum au anunţat ministrul de atunci Dan Şova şi premierul Victor Ponta.

„Să-i dai Portul Constanţa lui Mazăre... ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică, clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni pentru exploatare", a declarat anterior preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre: "Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa. Am atins acest subiect ca un avertisment la cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Ilegalitatea e majoră şi sfatul meu este să nu semneze. Eventual, să îl lase pe Ponta să semneze singur".