Invocând situaţia gravă a drepturilor omului, UE reduce fondurile de aderare destinate Turciei

Liderii UE au căzut de acord vineri să reducă asistenţa financiară destinată să ajute Turcia să se pregătească pentru aderarea la blocul european, motivând nerespectarea de către Ankara a angajamentelor sale pentru respectarea legii şi a drepturilor omului.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Luând cuvântul la un summit în Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel a declarat că situaţia drepturilor omului în Turcia este „absolut nesatisfăcătoare”, dar a precizat că doreşte să „evite o confruntare” şi „distrugerea punţilor” cu aliatul NATO.

Merkel a afirmat că doreşte să continue să discute cu Turcia şi că nu există niciun consens în rândul liderilor UE pentru a anula în totalitate discuţiile cu Ankara, care se derulează din 2005.

Cancelarul german a declarat că braţul executiv al blocului european va lucra asupra propunerilor pentru a tăia fonduri în valoare de 4,45 miliarde de euro, pe care UE a fost de acord să îi ofere Turciei pentru a o ajuta să se pregătească pentru aderarea la Uniune.

„Cu siguranţă acest lucru nu a reuşit”, a declarat cancelarul austriac Christian Kern.

Merkel şi alţi lideri UE au lăudat Turcia pentru că a ajutat la reducerea semnificativă a unui flux masiv de imigranţi în Europa pe baza unui acord din 2016, încheiat în schimbul unei promisiuni de a accelera discuţiile pentru aderare.

De la semnarea acelui acord, guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie masivă de suprimare a opoziţiei, suspendând sau concediind peste 150.000 de judecători, poliţişti, profesori şi funcţionari publici şi arestând peste 50.000 de cetăţeni turci, inclusiv un număr de jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului din Occident. Campania a fost lansată după un puci eşuat care a avut loc anul trecut, pentru care Ankara l-a învinuit pe clericul Fethullah Gulen ce locuieşte în exil în SUA.