Investigaţie: Zeci de aparate de testare au rămas nefolosite în universităţi şi institute de cercetare la începutul epidemiei

Aprovizionare cu combinezoane la spitalul Floreasca in timpul crizei coronavirus
Aprovizionare cu combinezoane la spitalul Floreasca in timpul crizei coronavirus (Epoch Times România)

O investigaţie realizată de G4Media.ro şi Info Sud-Est a scos la iveală faptul că, la începutul crizei generate de coronavirus, pe teritoriul României existau mai multe echipamente pentru realizarea de teste pentru detectarea infecţiilor, doar că acestea au rămas nefolosite în centre de cercetare sau universităţi.

Potrivit investigaţiei, în privinţa unora dintre echipamentele respective, statul nici măcar nu ştia de existenţa lor. Mai mult, nici după identificarea lor, autorităţile nu au luat măsuri pentru a le pune în folosinţă, în ciuda numărului mic de teste pentru coronavirus efectuate până în prezent în ţară – adică puţin peste 47.200 de teste.

De altfel, arată cele două publicaţii, nici măcar în prezent nu se ştie care este numărul de dispozitive Real-Time PCR de care ar dispune România.

De asemenea, investigaţia a scos la iveală faptul că statul român nu a avut o imagine completă a echipamentelor medicale de care dispune în lupta pentru combaterea coronavirusului decât la trei săptămâni după prima infectare.

În plus, G4Media şi Info Sud-Est au dezvăluit că mai multe universităţi, institute de cercetare şi direcţii sanitar-veterinare au dispus încă de la începutul crizei de cel puţin 82 de aparate Real-Time PCR, care ar fi putut mări în mod considerabil capacitatea iniţială de testare.

România a făcut într-o lună şi jumătate tot atâtea teste de coronavirus cât face Germania într-o singură zi.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne