Investigaţie Anticorupţie.md: Averea, interesele şi conexiunile din Orientul Mijlociu ale lui Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (facebook.com / Vlad Plahotniuc)

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie curent în circumscripţia uninominală nr. 17, Nisporeni, şi-a făcut publică declaraţia sa de avere pentru 2018, arătând astfel, pentru prima dată de când s-a lansat în politică moldovenească, că a avut venituri din Orientul Mijlociu şi că deţine firme la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite - un paradis fiscal.

Vlad Plahotniuc ar fi precizat în declaraţia sa de avere şi interese personale că este singurul proprietar al firmelor Vangurad Internaţional LTD din Emiratele Arabe Unite şi Vangurad Internaţional Group LTD de pe Insulele Şamoa. Numai că, potrivit unei investigaţii Anticorupţie.md, liderul PD ortografiază diferit, în acelaşi document, cele două firme – Vanguard Internaţional Ltd şi Vangurad Internaţional Ltd.

„Aceste companii sunt firme de investiţii pe care le-ar fi cumpărat cu 100.000 de dolari americani. Am solicitat o explicaţie de la preşedintele PDM, dar, până la data publicării investigaţiei, nu am primit niciun răspuns. Indicând aceste companii, preşedintele democrat a menţionat că a obţinut de la Vangurad Internaţional LTD dividende în valoare de 4.550.200 de euro, 11.597.400 de lei moldoveneşti şi 347.500 de dolari americani”, se arată în investigaţie.

De menţionat este faptul că Emiratele Arabe Unite fac parte din ţările prin care au circulat în perioada 2011–2014 sume ce se ridică la 434 de milioane de dolari americani din aşa-numita afacere „Laundromatul rusesc”, fiind vorba de o schemă financiară criminală prin care au fost scoşi din Rusia 20 de miliarde de dolari obţinuţi în urma unor contracte cu statul.

Mai mult decât atât, Emiratele Arabe Unite au fost una dintre destinaţiile banilor scurşi în urma furtului miliardului, conform raportului II al companiei Kroll.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe