Inversarea îmbătrânirii la şoareci ar putea fi aplicată la oameni

Şoareci
Şoareci (Uriel Sinai / Getty Images)

Cercetătorii australieni şi americani au dezvoltat un compus care inversează îmbătrânirea musculară la şoareci şi care ar putea fi soluţia inversării îmbătrânirii la om. Cercetătorii au observat în timpul administrării că respectivul compus conferea şoarecilor mai multă energie, le tonifia musculatura, reducea inflamaţiile şi îmbunătăţea semnificativ rezistenţa la insulină.

Oamenii de ştiinţă spun că de fapt compusul a inversat procesul de îmbătrânire, nu l-a încetinit doar şi că pentru oamenii efectul ar semăna cu senzaţia pe care ar avea-o un om la 60 de ani care se simte ca un tânăr la 20 de ani.

Ei afirma că studiile pe subiecţi umani ar putea începe în cursul acestui an. Studiul a fost publicat în această dimineaţă în secţiunea cercetare din revista Cell.

"Am studiat îmbătrânirea la nivel molecular deja de aproape 20 de ani şi nu credeam că voi apuca ziua când îmbătrânirea va putea fi inversată. Am crezut că vom fi norocoşi dacă vom reuşi să o încetinim un pic", a declarat profesorul şi geneticianul David Sinclair de la Universitatea din New South Wales.

"Şoarecii aveau mai multă energie, muşchii lor erau ca şi cum ar fi făcut sport şi beneficiile similare dietei şi exerciţiului fizic s-au obţinut doar într-o săptămână".

Profesorul Sinclair a condus studiul din laboratorul său de la Harvard Medical School din Statele Unite .

"Credem că ar trebui să poată menţine oamenii sănătoşi pentru mai mult timp şi să ţină departe bolile cauzate de îmbătrânire", a spus el.

Cercetătorii au analizat de asemenea anumite boli la şoarecii bătrâni. "Ne-am uitat la diabetul zaharat, ne-am uitat la scăderea masei musculare sau fragilitatea şi ne-am uitat de asemenea la inflamaţii care dau naştere multor boli precum artrita. Toate aceste aspecte ale îmbătrânirii s-au inversat în acea săptămână şi a fost într-adevăr un rezultat destul de frapant", a relatat profesorul Sinclair.

El a declarat că echipa a identificat o nouă cauză a îmbătrânirii care este deosebit de răspândită în muşchi, inclusiv în inimă.

"Ceea ce credem că se întâmplă este că avem două seturi cromozomiale în corpul nostru" a spus el.

"Avem genomul pe care îl cunoaştem cu toţii, dar mai există un alt ADN pe care noi îl uităm adesea: ADN-ul mitocondrial primit de la mamele noastre. Ceea ce am descoperit este că în timpul îmbătrânirii acestor doi genomi, cromozomi nu comunică între ei ", a spus el.

"La fel ca un cuplu căsătorit care comunică mult atunci când sunt proaspăt căsătoriţi, dar după aproximativ 20 de ani nu mai comunică, cel puţin în unele cazuri. Apoi am constatat că putem inversa acest fapt şi obţine comunicare din nou, iar animalele au întinerit. Am folosit o moleculă care creşte un compus chimic în organism, care scade pe măsură ce îmbătrânim - numele său este simplu ANA (Adenin Nicotinamida)" a adăugat el.

"Când suntem tineri, avem un nivel ridicat de ANA şi dacă facem sport şi mâncăm sănătos nivelul acestei molecule e ridicat în corpul nostru.

"Dar, pe măsură ce îmbătrânim am putea lua acest medicament pentru a aduce nivelul înapoi din nou, ca aceşti şoareci din experimentele noastre a căror nivel a scăzut cu aproximativ 50 la sută".

Cel mai probabil în cursul anului următor se va trece la studii pe oameni.

Profesorul Sinclair nu poate prognoza cât timp va dura până când compusul ar putea fi disponibil pentru utilizare, dar a fondat o companie pentru a grăbi lucrurile.