Invenţie din joacă: Robot conceput pentru salvarea vieţilor

Robot
Robot (Shutterstock)

OSIM a brevetat o invenţie a unei hunedorence, şi anume un minirobot pe şenile, care poate detecta orice armă explozivă, facilitând asfel misiunile militarilor în teatrele de operaţiuni.

Invenţia a fost denumită ROBO Geniu şi este un minirobot pe şenile destinat aplicaţiilor speciale în teatrele de operaţiuni. Robotul poate detecta de la distanţă bombe, grenade, mine şi orice altă armă explozivă, inclusiv dispozitive improvizate. Totodată, ROBO Geniu poate fi folosit şi ca material didactic pentru elevii din domeniul tehnologiilor militare avansate.

Diana Andreea Aniela Ioan din Hunedoara este inventatoarea în vârstă de 25 de ani care a conceput maşinăria în cadrul lucrării de licenţă, la absolvirea Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Ideea invenţiei i-a venit dintr-un film şi nu a lucrat la ea mai mult de două luni. Prototipul are 50 de centimetri lungime şi a costat 1.000 de lei, relatează zhd.ro.

Tânăra inventatoare, care în prezent este ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale, a relatat despre transpunerea în practică a ideii invenţiei: "În Academie, era o modă. Să-ţi faci licenţa la materii la care ai foarte mult de citit. Iar eu tocmai de asta am fugit. Prefer matematica în locul cărţilor de lectură. Aşa că m-am gândit să concep un robot. Ideea mi-a venit după ce am văzut un film în care personajul principal ucidea oameni de la distanţă cu un minirobot. Al meu face exact invers. Salvează vieţi. Vieţile militarilor din teatrele de operaţii. Concret – ROBO Geniu vizualizează câmpul operativ, detectează orice dispozitiv exploziv aflat în zonă şi transmite informaţiile în timp real".

"Ce n-am ştiut, am aflat de pe Internet. Iar când nu mi-a mai fost de folos Internetul, am cerut ajutorul profesorului de fizică din liceu, Mircea Nistor. E un geniu! Într-o sâmbătă, mi-a arătat cum să asamblez toate piesele", a relatat Diana Ioan.

Amănunte despre ROBO Geniu: Are patru grade de mobilitate, o structură mecanică simplă, deplasare autonomă şi acţionare electrică, fiind alcătuit din câteva sute de piese şi construit, în mare parte, din jucării.