Inundaţiile din China forţează autorităţile să arunce în aer un baraj

Barajul celor Trei Defileuri arată semne de oboseală
Barajul celor Trei Defileuri arată semne de oboseală (Epoch Times)

Mass-media chineză de stat a anunţat, duminică, faptul că a aruncat în aer barajul de pe râul Chuhe, pentru a „atenua presiunea inundaţiilor” la masivul baraj al Celor Trei Defileuri, care se află la limită ca urmare a inundaţiilor abundente de pe fluviul Yangtze.

În timp ce mass-media chineză s-a străduit să minimizeze importanţa neobişnuitei explozii controlate a barajului, povestind că situaţia barajului Celor Trei Defileuri ar fi complet sub control, observatorii externi sunt îngrijoraţi că barajul de pe fluviul Yangtze - cea mai mare centrală hidroelectrică din lume - nu va putea rezista presiunii cauzate de inundaţiile care deja au ucis sute de oameni.

Dacă Barajul Celor Trei Defileuri cedează, incidentul ar putea genera o catastrofă umanitară şi economică fără precedent.

Duminică, Forbes transmitea că barajul Celor Trei Defileuri „cedează sub presiunea fluxurilor masive de apă” provenite de la o serie de alte baraje de pe afluenţi, aflate la altitudini mai mari, deoarece precipitaţiile abundente produc ceea ce unii analişti din China descriu drept cea mai gravă inundaţie în ultima sută de ani.

Peste 400 din numeroşii afluenţi ai fluviului Yangtze se revarsă, inundaţiile au ucis aproape 200 de oameni, iar daunele economice se ridică deja la peste 12 miliarde USD.

Inundaţiile şi alunecările de teren au impus evacuarea a peste 20.000 de oameni cauzând distrugerea a peste o mie de case. Numărul total al persoanelor strămutate în acest sezon musonic se apropie de 2 milioane.

Toate aceste probleme se vor agrava exponenţial dacă Barajul Celor Trei Defileuri va ceda. Trupele chineze au fost deja desfăşurate în zonă, pentru a stăvili inundaţiile mai mici din amonte.

Mass-media chineză s-a străduit să înfăţişeze demolarea barajului mai mic pe râul Chuhe din provincia Anhui ca o procedură de rutină, însă Forbes a citat unele rapoarte care menţionau că barajul a fost „ras”, în loc să fie folosite vane de evacuare, lucru care sugerează situaţia dramatică.

Taiwan News a notat că demolarea pe scară largă a barajelor şi terasamentelor este o tactică de control a inundaţiilor la care chinezii nu au apelat din 1998. Judecând după conturile mass-media chineze, tactica pare să fi funcţionat, deoarece nivelul apei care a lovit Barajul Celor Trei Defileuri a scăzut duminică cu aproximativ 25 la sută, permiţând apei să treacă prin sistemul de evacuare a barajului „fără probleme”.

Taiwan News a remarcat că fotografii prin satelit au arătat că barajul Trei Defileuri deversa cantităţi uriaşe de apă cu cinci zile înainte ca guvernul chinez să admită oficial că procedurile de urgenţă erau puse în aplicare la baraj. Unii locuitori din zona de sub baraj cred că guvernul a provocat inundaţii dăunătoare prin deschiderea vanelor de urgenţă, un pas pe care autorităţile nu l-ar fi făcut decât dacă ar fi îngrijorate serios de daunele structurale ale instalaţiei hidroelectrice.

Guvernul chinez a respins timp de zeci de ani temerile analiştilor străini cu privire la integritatea structurală a barajului celor Trei Defileuri şi a impactului său asupra mediului. Unii analişti externi se tem că guvernul a făcut unele economii în timpul construcţiei instalaţiei, deoarece o bună parte din bugetul său de 26 de miliarde de dolari a fost sifonat de corupţie, în timp ce locuitorii locali suficient de curajoşi să se pronunţe împotriva barajului susţin că Partidul Comunist Chinez consideră barajul un „proiect de marcă” al regimului comunist care nu poate fi lăsat să eşueze, astfel că oficialii vor obliga populaţia locală să plătească orice preţ necesar pentru a ascunde eventuale probleme structurale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe