Întrevedere cu ambasadorul SUA. Andrei Năstase şi-a reiterat disponibilitatea în vederea recuperării furtului bancar din RM

Andrei Năstase, liderul PPDA  şi Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în R. Moldova
Andrei Năstase, liderul PPDA  şi Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în R. Moldova (PPDA)

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în cadrul căreia liderul PPDA a prezentat evoluţiile politice şi sociale din Moldova detaliind cu etapele procesului de capturare oligarhică a statului ca urmare a instalării controlului politic asupra justiţiei, a instituţiilor de drept şi de reglementare, precum şi a unei importante părţi a societăţii civile şi a presei, în special a audiovizualului.

Din discuţie nu a lipsit subiectul persecuţiilor la adresa opoziţiei, a societăţii civile active, a presei independente, arestărilor pe criterii politice a unor lideri locali şi activişti ai partidelor de opoziţie, potenţiali candidaţi electorali, limitării libertăţii de expresie la întruniri, dar şi a libertăţii conştiinţei, precedate de modificarea antidemocratică a legislaţiei electorale cu votul comun al PSRM şi PD, conduse de Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon, în lipsa unui consens politic şi social şi în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR.

Totodată, liderul Platformei DA a ţinut să mulţumească interlocutorului său american pentru atitudinea fermă a Statelor Unite, exprimându-şi speranţa ca şi pe viitor autorităţile americane vor rămâne alături de cetăţenii Republicii Moldova şi vor sancţiona în modul corespunzător asemenea excese antidemocratice, comanditarul şi beneficiarii acestora.

În context, Năstase şi-a reiterat disponibilitatea de a coopera cu cercetătorii independenţi şi agenţiile federale din SUA în vederea căutării şi recuperării imenselor sume delapidate din rezervele valutare ale Republicii Moldova, precum şi a aplicării de sancţiuni personalizate faţă de beneficiarii furtului şi ai spălătoriei de zeci de miliarde de dolari şi complicii acestora - politicieni, funcţionari, judecători şi procurori corupţi.

Liderul Platformei DA a ţinut să amintească despre solicitarea făcută autorităţilor americane în cadrul recentei sale vizite în SUA cu privire la acordarea de expertiză şi suport societăţii civile, mediului de experţi şi media independente, inclusiv presei de investigaţii în materie de combatere a cleptocraţiei, corupţiei şi protecţionismului, a fraudelor financiare şi electorale, în vederea apărării drepturilor şi libertăţilor omului, a combaterii abuzurilor autorităţilor şi persecuţiilor politice, precum şi pentru combaterea ştirilor false şi a propagandei, inclusiv a celei anti-occidentale, de genul celor difuzate la posturile de televiziune controlate de actualul regim hibrid.

Potrivit unui comunicat de presă, ambasadorul Dereck J. Hogan şi-a exprimat convingerea că Moldova şi Statele Unite trebuie să continue să lucreze împreună şi că implementarea reformelor şi avansarea Moldovei pe calea euro-atlantică ar aduce beneficii popoarelor ambelor ţări.

În contextul invalidării alegerilor locale din municipiul Chişinău, când Năstase a fost ales primar, Dereck J. Hogan a subliniat importanţa sporită pentru Moldova şi oamenii ei ca viitoarele alegeri parlamentare să fie libere, transparente şi corecte, iar alegerea făcută de către cetăţeni să fie respectată.