Între trecut şi prezent: Ai Weiwei îşi expune lucrările în Vienna (video)

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mediatizaţi artişti ai epocii noastre, îşi prezintă lucrările pentru prima dată la Muzeul 21er Haus din Viena.

Opera "F Lotus", Ai Weiwei
Opera "F Lotus", Ai Weiwei (wien.info)

"Totul este artă - totul este politică" este motoul lui Ai Weiwei, care, ca artist conceptual, realizator de filme documentare şi activist, este angajat, mai presus de toate, să-şi exercite critica împotriva regimului chinez şi, prin urmare, ca orice regim totalitar, Beijingul continuă să se teamă de orice şi să-i persecute continuu pe cei care nu împărtăşesc ideologia partidului.

Puternica personalitate a dizidentului, care pe 28 august va împlini vârstă de 59 de ani, îndeamnă continuu la reflecţie, în principal datorită experienţei sale personale într-o ţară pe care Occidentul de multe ori uită să o considere un regim comunist.

Expoziţia de la Viena se concentrează pe aceste aspecte. Nucleul central al expoziţiei este format din templul strămoşilor unei familii de negustori de ceai din timpul dinastiei Ming (1368-1644), al cărui salon a fost reconstruit cu fidelitate în Muzeul 21er Haus. Templul din lemn, înalt 14 metri, este format din peste 1.300 de elemente individuale şi poate fi văzut pentru prima dată în afara Chinei. Având în vedere faptul că Muzeul 21er Haus a fost construit pentru un alt loc şi pentru o altă funcţie, respectiv ca un pavilion temporar pentru Târgul Mondial din 1958 la Bruxelles, cele două construcţii au o relaţie dialectică interesantă. Alte opere vor finaliza această expoziţie. Unele dintre acestea se referă la cultura de ceai chinezesc (chiar şi în componentele sale politice) şi sunt strâns legate de istoria proprietarilor originali ai templului.

Veste de salvare - de la cele din insula grecească Lesbos la cele din grădina barocă adiacentă Castelului Belvedere din Viena

Expoziţia din Viena, intitulată "translocation - transformation", continuă în grădina barocă adiacentă Castelului Belvedere, prezentând alte două opere ale lui Ai Weiwei.

Prima este "Circle of Animals/Zodiac Heads". Cu douăsprezece capete de bronz, reprezentând semnele zodiacale ale horoscopului chinezesc, artistul reacţionează la distrugerea - care a avut loc în 1860 de către trupele franceze şi britanice - a unei fântâni construite în jurul anilor 1749 în faţa reşedinţei de vară Yuanming Yuan din Beijing.

A doua este opera "F Lotus", formată din 1.005 veste de salvare, prin care reia problema actuală a refugiaţilor. Dispuse în aşa fel încât să formeze litera "F" - de la Fake Deign, numele studiului său, dar şi de la "floating"("plutitor" ) – pe apele din piscina barocă a parcului Belvedere plutesc 201 inele, ca florile de lotus. Fiecare inel este compus din cinci veste de salvare. Tema migranţilor este un subiect preferat al artistului Ai Weiwei, care a folosit deja vestele de salvare abandonate din insula grecească Lesbos pentru a acoperi coloanele de la Konzerthaus din Berlin.

Pe scara principală a parcului Belvedere superior, Ai Weiwei a expus creatura Lu în formă de dragon. Sculptura în filigran a fost făcută de mână, în stilul tradiţionalilor dragoni chinezi: tije subţiri de bambus formează cadrul pe care este lipită mătasea. Figura reprezintă una dintre numeroasele creaturi legendare din Shan Hai Jing (clasica Carte a munţilor şi a mărilor), cea mai veche colecţie transmisă din mitologia chineză.

Reamintim că Ai Weiwei, un artist chinez controversat şi complex este probabil unul dintre cei mai faimoşi artişti ai Chinei în acest moment şi, de asemenea, un critic al regimului comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură