„Între 627 şi 715 lei”, protest al sindicaliştilor din învăţământ

.
. (Epoch Times România)

Profesorii nu mai vor sărăcie. Nu mai vor birocraţie, nu mai vor politizarea învăţământului românesc. Vor în schimb salarii decente, eliminarea birocraţiei şi reforme reale în învăţământ. Pentru a îşi exprima nemulţumirile şi susţine revendicările, peste 1.000 de cadre didactice s-au strâns luni, ora 11, să protesteze lângă Parlament.

"Alocaţi şase la sută din PIB pentru educaţie! Dacă nu acum, atunci când?" a fost sloganul sub care s-au mobilizat sindicaliştii din Spiru Haret şi Alma Mater.

Cadrele didactice cer acordarea a şase la sută din PIB, modificarea Legii educaţiei naţionale, o lege specială pentru salarizarea personalului din învăţământ (didactic, didactic auxiliar şi nedidactic), debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice.

"Între 627 şi 715 lei" şi-au afişat dăscălii pe pancarte salariile "fabuloase" pe care le primesc mulţi dintre ei.

După bani, birocraţia îi doare pe profesori cel mai rău. "Nu vrem să mai fim sclavii hârtiilor", au cerut profesorii români exasperaţi că, în loc să-şi facă meseria completează maldăre de formulare şi hârtii.

Îmbracaţi simbolic în haine confecţionate din hârtie, câţiva dascăli s-au plimbat în faţa parlamentului, purtând pancarte cu mesajul "Rupeţi lanţul birocraţiei" şi târând ghiulele ce semnifică birocraţia, legate cu lanţuri de picior.

Profesorii acuză de asemenea Guvernul de politizarea învătământului. Ei au adus în faţa Parlamentului nu o jalbă, ci o păpuşă-vrăjitoare urcată într-un "proţap", vrăjitoarea fiind personificarea Ministerului de Finanţe, care "omoară sistemul de învăţământ".

"Ne dorim ca prin acest pichet să le arătăm politicienilor că, dacă pe ei nu îi interesează ce se întâmplă cu cei peste 3,5 milioane de elevi şi peste 350.000 de angajaţi din învăţământ, pe noi ne interesează", declara înaintea adunării profesorilor liderul sindical Marius Nistor declarând că, dacă solicitările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate prin negocieri şi dialog, protestele vor continua, mergând până la blocarea completă a anului şcolar.

"L-am votat şi a uitat" şi-a exprimat un protestatar obida la adresa lui Ponta, care a promis măriri salariale şi 6% din PIB, şi a uitat după ce s-a văzut la guvernare să se ţină de cuvânt.

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că peste zece mii de profesori vor ieşi pe 6 noiembrie în stradă, pentru un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne