Intră în scenă agitatorii Rusiei: "civili" pro-Rusia capturează sediile Parlamentului şi Guvernului din Crimeea

Busculade între pro-ucraineeni şi pro-ruşi în faţa Parlamentului regional din Simferopol, 26 februarie 2014
Busculade între pro-ucraineeni şi pro-ruşi în faţa Parlamentului regional din Simferopol, 26 februarie 2014 (Vasiliy BATANOV/AFP/Getty Images)

În contextul crizei din Ucraina, aproximativ 50 de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme au capturat, în noaptea dintre miercuri şi joi, sediul Parlamentului şi al Guvernului din Simferopol, Crimeea, s-au baricadat în interiorul clădirilor şi au ridicat steagurile ruse, conform ministrului de interne al Ucrainei, Arsen Avakov.

La asediul celor două clădiri, grupul înarmat, în uniforme fără nicio emblemă, s-a folosit de grenade fumigene pentru a elibera perimetrul din faţa celor două intrări. Forţele pro-ruse ar face parte dintr-o grupare paramilitară locală, conform autorităţilor locale.

Miercuri, protestatarii rusofili şi susţinătorii Kievului s-au ciocnit în faţa parlamentului din Crimeea, incidentele fiind soldate cu două decese şi aproximativ 30 de persoane rănite.

”Ne aşteptăm şi la alte provocări”, a declarat Arsen Avakov.

Guvernul de la Kiev a luat măsuri de securitate în vecinătatea Parlamentului din Crimeea şi a sporit măsurile de securitate pentru a evita ”o baie de sânge în rândul populaţiei civile" cât şi "evoluţia situaţiei către confruntări armate".

”Au fost luate măsuri pentru a contracara acţiunile extremiste şi pentru a conserva situaţia de la escalarea într-o confruntare armată în centrul oraşului”, a declarat ministrul de Interne.

Populaţia din Crimeea a fost agitată în ultimele zile de mai mulţi parlamentari ruşi care ofereau cetăţenie rusă şi întrebau locuitorii dacă vor să facă parte din Rusia. Tensiunile separatiste din peninsulă s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici de săptămâna trecută.

Rusia a început pregătirea de luptă a trupelor din vestul şi centrul ţării, la graniţa cu Ucraina, şi a instalat starea de alertă iar baza militară rusă din oraşul-port Sevastopol a primit mai multe întăriri, printre care nave de război, soldaţi şi blindate.

Statele Unite a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina ar fi o ”greşeală gravă”, oficialii ruşi replicând că exerciţiile militare sunt de ”rutină”.

Protestatarii din Crimeea cer organizarea unui referendum cu privire la statutul Republicii Crimeea.