Interlopul Vitalie Proca: Vlad Plahotniuc a comandat uciderea bancherului Gorbunţov

Vitalie Proca susţine că nu ştie cât timp va mai avea după dezvăluirile făcute, dar îşi asumă ceea ce a făcut şi crede că a venit timpul ca şi Plahotniuc să răspundă pentru că a comandat asasinarea lui Gorbunţov.
Vitalie Proca
Vitalie Proca (captură foto/jurnaltv.md)

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc ar fi cel care ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov, susţine Vitalie Proca într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnal TV, dat publicităţii joi seară.

Vitalie Proca este condamnat pentru o tentativă de omor săvârşită pe teritoriul României şi se află în Penitenciarul Jilava din Bucureşti. În cursul interviului, acesta a recunoscut că a împuşcat, la Londra, în Gorbunţov, însă doar în calitate de executant. Proca a confirmat că politicianul moldovean Vladimir Plahotniuc este cel care a dorit şi a organizat asasinarea bancherului, făcând trimitere la probe indirecte care l-ar inculpa pe liderul PDM şi afirmând că ar dispune şi de alte materiale.

”Comanda a dat-o domnul Vlad Plahotniuc. Nu ştiu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie şi ştiu de ce vorbesc aşa. Plahotniuc se crede acum un fel de Dumnezeu, dar trebuie să înţeleagă că nu toată lumea crede în Dumnezeu. El, Plahotniuc, prin oameni ca mine, prin mulţi ca mine, călcând pe multe cadavre, e omul care este acum. Nu am putut să întorc o sumă de bani împrumutată şi mi s-a propus să fac acest lucru”, a adăugat Vitalie Proca.

Potrivit Jurnal TV, interlopul a mai oferit detalii despre tentativele lui Vladimir Plahotniuc întreprinse prin intermediul altor persoane, dar şi a acţiunilor ilegale ale justiţiei de la Chişinău de a-l determina să dea vina pentru comandarea asasinatului asupra lui Gorbunţov pe Renato Usatîi, dar şi alte informaţii şocante despre viaţa din umbră a preşedintelui PDM. ”De un an şi ceva, familia mea e pe goană şi, din cauza asta, e protejată de cineva. Cumnatul meu a fost condamnat la 16 ani de închisoare. La un moment dat, am decis că mai rău decât ce se întâmplă, nu se mai poate întâmpla.”

Vitalie Proca a recunoscut faptul că deşi în R. Moldova era condamnat la 25 de ani de închisoare, a fost eliberat după 13 ani având la activ sute de încălcări ale regimului din penitenciar. Mai mult, fiind liberat provizoriu din închisoare nu avea dreptul de a-şi perfecta paşaport. Cu toate acestea, a primit actele de identitate pe numele său într-o singură zi. ”M-am dus, m-am fotografiat o dată, mi-au respins cererea şi mi-au spus să mă duc să depun actele la biroul de paşapoarte din Centru. M-am dus acolo, am depus dimineaţă actele şi după-amiază le-am luat. Am avut o pedeapsă mare în mandatul trecut, începând de la ieşire şi până la plecare, neoficial ori din umbră, a fost dl Vlad Plahotniuc.”

”Trebuie să vă fie clar, în această afacere sunt implicaţi patru oameni, şi anume Vlad Plahotniuc, Vanea Pisateli, Valera Halupa şi eu. Şi toată lumea care a fost trimisă de Plahotniuc prin intermediul procurorilor, persoanelor care s-au dus la soacră-mea. Toţi fac parte din echipa lui Plahotniuc. Întrebarea e una singură: Dacă eşti atât de nevinovat, de ce trimiţi zeci de oameni, pui la pândă, îi pândeşti, îi arestezi, îi aduci pe toţi, îi sechestrezi, îi ţii acolo sigilaţi? Ca să îmi închizi gura. Bun, mi-ai închis-o până acum, sunt cinci ani de zile. Uite, azi mi-am deschis-o. Nu ştiu cât o să mai am după asta, dar un lucru vreau să îl ştii tu şi toată lumea. Îmi asum tot ce am făcut şi cred că a venit timpul şi tu să îţi asumi ceea ce ai comandat, pentru că nu eu am vrut asta, tu mi-ai plătit ca să vreau asta”, a concluzionat Vitalie Proca precizând că este vorba de Vlad Plahotniuc.

Politicianul vizat în dezvăluirile lui Proca nu a comentat interviul dat pe post de Jurnal TV. Notabil este faptul însă că în urmă cu câteva zile Procuratura de la Chişinău a prezentat propria versiune a tentativei de asasinare a bancherului Gorbunţov, declarând că cel care a comandat crima este Renato Usatâi, liderul formaţiunii ”Partidul Nostru” şi primar de Bălţi, care se află în Rusia pe motiv că nu are încredere în justiţia din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe