Intensificarea cooperării vamale moldo-nipone, discutată la Chişinău

Întrevedere dintre Iurie Ceban şi E.S. Masanobu Yoshii, la Chişinău
Întrevedere dintre Iurie Ceban şi E.S. Masanobu Yoshii, la Chişinău (gov.md)

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, în cadrul căreia au fost discutate priorităţile cooperării vamale instituite, perspectivele de dezvoltare a acesteia şi schimbul de experienţă bilateral.

În special, discuţiile au vizat posibilitatea accelerării procesului de semnare a Acordului între Guvernele Republicii Moldova şi Japoniei privind asistenţa administrativă reciprocă, în baza căruia va fi posibilă eficientizarea schimburilor de informaţii în domeniul vamal.

Scopul Acordului constă în asigurarea securităţii economice a statelor semnatare şi dinamizarea relaţiilor comerciale dintre acestea. Prin urmare, documentul are menirea de a contribui la aplicarea corectă a legislaţiei vamale, inclusiv prin prevenirea, investigarea şi combaterea fraudelor vamale.

Este de menţionat că Japonia oferă constant o gamă largă de programe de studii pentru funcţionarii vamali, în domenii precum finanţe publice, administrare vamală, dezvoltarea carierei etc. iar, în ultimii şase ani, Serviciul Vamal a participat la circa 80 de activităţi de dezvoltare profesională organizate cu susţinerea OMV şi Fondului Japonez pentru cooperare vamală.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a vorbit despre importanţa intensificării colaborării bilaterale în domeniu, în special, în contextul creşterii constante a volumului schimburilor comerciale moldo-japoneze.

Potrivit datelor deţinute, în primele opt luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat în Japonia mărfuri în valoare de 1 miliard 196 de milioane USD, înregistrând astfel o creştere de 12 milioane comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În replică, E.S. Masanobu Yoshii a apreciat dialogul constructiv cu autoritatea vamală moldovenească şi progresele înregistrate de instituţie, menţionând că Ambasada îşi exprimă, în continuare, întreaga susţinere a tuturor acţiunilor orientate spre dezvoltarea cooperării vamale dintre cele două state, astfel încât să fie asigurat un parteneriat durabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe