Înţelepciune antică. Povestea împăratului care căuta esenţa liniştii adevărate

Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc (Zhang Pengpeng/Photos.com)

Acum multă vreme, în China antică, într-o bună zi, împăratul s-a retras în camera sa pentru a studia tomuri de documente diplomatice. Îi venea greu să se concentreze, aşa că l-a chemat pe cel mai de încredere ministru al său. Când a ajuns, ministrul a văzut că împăratul se plimba înainte şi înapoi, părând iritat.

Împăratul i-a zis: "Îmi doresc să mă concentrez pe afacerile statului, dar mintea mea este instabilă şi agitată. Când mă simt aşa, am nevoie să mă uit la ceva care să-mi redea liniştea. Pune-l pe cel mai bun artist din ţară să creeze un tablou care să aibă puterea de a mă calma. Vreau ca tema acestui tablou să fie "Adevărata Linişte."

"Cum porunciţi, Maiestate", i-a răspuns ministrul.

Câteva zile mai târziu, ministrul a descoperit că existau trei artişti consideraţi a fi cei mai buni din China. Ei erau foarte talentaţi, aşa că au fost aduşi cu toţii la palat. Odată ce au înţeles ce vrea împăratul, s-au apucat să picteze tabloul dorit de acesta.

Când tablourile au fost terminate, împăratul a intrat în atelier împreună cu ministrul pentru a le vedea. Prima pictură la care s-a uitat înfăţişa un lac liniştit înconjurat de munţi. Era o scenă extrem de frumoasă; suprafaţa lacului părea perfect nemişcată şi transmitea un sentiment de pace. Împăratul a zâmbit: "Foarte frumos."

Cea de-a doua pictură înfăţişa un peisaj de iarnă. Aceasta evoca tăcerea ce se aşterne după ninsoare, o tăcere adâncă ce mergea dincolo de simpla lipsă a zgomotului, pentru că zăpada absorbea orice sunet. Atât ministrul cât şi împăratul au dat din cap aprobator. "Foarte eficient", a spus împăratul.

Când au ajuns la a treia pictură au observat că aceasta reprezenta o cascadă. "Îmi pare rău, Maiestate,", a spus ministrul. "Se pare că acest artist nu a înţeles instrucţiunile mele de a picta o scenă despre serenitate. Lăsaţi-mă să arunc acest tablou şi putem alege din primele două."

Când a vrut să pună mâna pe pictură, împăratul l-a oprit: "Nu, stai". După ce s-a uitat încă un moment la tablou i-a spus ministrului: "Asta e pictura care îmi trebuie."

"Ce? Dar Maiestate, cum se poate compara această cascadă cu celelalte două în reprezentarea liniştii? Nu înţeleg!", a spus nedumerit.

"Cascada nu este cel mai important lucru din acest tablou. Uită-te mai bine", a fost răspunsul împăratului.

Ministrul a aruncat o privire mai atentă la pictură. El a văzut că lângă cascadă se afla un copac, iar una dintre ramurile sale adăpostea un cuib. O pasăre dormea ​​în interiorul acelui cuib.

"Vezi cum pasărea este capabilă să se relaxeze şi să se odihnească, chiar dacă un curent asurzitor de apă este atât de aproape de ea?!" Împăratul a subliniat. "Este într-o stare atât de profundă de linişte încât condiţiile exterioare nu au nicio putere asupra ei. Nu o pot irita sau deranja. Aceasta este esenţa Adevăratei Linişti! "

Articol preluat de pe spiritself.net

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.