Întârzieri care costă. BEI anulează un împrumut acordat României pentru tronsonul de metrou Universitate-Pantelimon

România pierde un împrumut de aproape jumătate de milion euro de la BEI, bani destinaţi realizării tronsonului de metrou Universitate-Pantelimon.
Garnitură de metrou
Garnitură de metrou (Epoch Times România)

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a anulat un împrumut de 465 milioane euro, acordat României în 2011 pentru modernizarea magistralei de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Universitate-Pantelimon. Decizia BEI a fost luată ca urmare a faptului că nu s-au efectuat trageri de fonduri în perioada 2013-2016, informează Ziarul Financiar, citând ultimul raport de audit al Curţii de Conturi.

”Conducerea Ministerului Finanţelor Publice va dispune măsurile legale ce se impun pentru încheierea amendamentului cu privire la anularea Contractului de finanţare încheiat cu Banca Europeană de Investiţii, conform art. 6 alin. 2 din Legea nr. 33/2013 privind ratificarea Contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, aferent Proiectului de modernizare a metroului din Bucureşti - etapa a V-a, magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Universitate-Pantelimon, semnat la Bucureşti la 16 decembrie 2011”, recomandă Curtea de Conturi.

Raportul Curţii de Conturi mai precizează că procesul de contractare a împrumuturilor angajate de la instituţiile financiare internaţionale se realizează în perioade lungi de timp şi are consecinţe directe în implementarea proiectelor prioritare pentru economia românească, cum ar fi nerespectarea graficului de realizare a proiectelor sau anularea împrumuturilor.

Raportul Curţii de Conturi mai atrage atenţia şi asupra duratei îndelungate privind aranjamentele financiare şi în ceea ce priveşte Acordul-cadru de împrumut în scopul finanţării Proiectului privind construcţia de locuinţe pentru persoanele/familiile tinere din România destinate închirierii, în valoare de 175 milioane euro, care a generat întârzieri în derularea perioadei de implementare a proiectului, respectiv 2016-2020.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne