Întâlnire NATO-Turcia pe tema campaniei de atacuri împotriva Statului Islamic şi PKK

Soldaţi turci stau de pază în timp ce fumul se ridică din oraşul sirian Kobane, 27 iunie 2015.
Soldaţi turci stau de pază în timp ce fumul se ridică din oraşul sirian Kobane, 27 iunie 2015. (Captură Foto)

Ambasadorii NATO vor participa marţi la discuţii convocate de Turcia cu privire la operaţiunile militare ale Ankarei împotriva Statului Islamic şi a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

“Turcia a cerut o întâlnire datorită gravităţii situaţiei după atacurile teroriste din ultimele zile şi de asemenea pentru a informa aliaţii în privinţa măsurilor pe care le ia [guvernul turc]”, a susţinut NATO duminică într-o declaraţie.

Turcia a lansat vineri o campanie militară împotriva a ceea ce susţine că sunt ţinte ale Statului Islamic în Siria şi poziţii ale PKK în nordul Irakului. Campania are loc după atacul sinucigaş care a avut loc în oraşul turcesc Suruc în 20 iulie şi care s-a soldat cu 31 de morţi.

Cererea Ankarei este bazată pe Articolul 4 din Tratatul NATO, care permite membrilor săi să convoace astfel de întâlniri cu condiţia ca integritatea sau securitatea lor teritorială să fie ameninţată, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, fiind citat de BBC.

Turcia învinuieşte PKK pentru o serie de atacuri desfăşurate în ultimele zile împotriva forţelor sale de securitate.

Guvernul turc este considerat a fi unul dintre principalii susţinători ai grupurilor teroriste care luptă din 2011 împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Unele rapoarte au arătat că Ankara pregăteşte activ şi înarmează militanţii care operează în Siria şi, de asemenea, asigură trecerea în siguranţă a viitorilor terorişti în zonele lovite de criză.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe