Întâlnire de urgenţă a Ligii Arabe pe tema Iranului. Saudiţii par să îşi mobilizeze avioanele de luptă

(Getty Images)

Liga Arabă va organiza, la cererea Arabiei Saudite, o întâlnire de urgenţă având ca temă Iranul, potrivit raportelor Reuters şi a mai multor surse regionale, într-un moment în care Riadul pare să îşi mobilizeze avioanele de luptă pentru război, încercând să pună în scenă un spectacol de forţă. Publicaţia egipteană Ahram Online a precizat că în cadrul întâlnirii care va avea loc la sediul Ligii, în Cairo, va fi discutată “interferenţa iraniană” în regiune. Alte rapoarte neconfirmate indică faptul că întâlnirea ar putea avea loc duminica viitoare.

Ştirile privind următoarea sesiune extraordinară a Ligii Arabe au fost publicate în condiţiile în care tensiunile se află la un nivel periculos de ridicat şi într-un moment în care puterile regionale – în special Arabia Saudită şi Israelul – iau în considerare un război împotriva expansiunii şi dominaţiei iraniene percepute în Orientul Mijlociu.

Între timp, publicaţia The Daily Star, citând Baghdad Post, susţine că Arabia Saudită şi-a pregătit forţa aeriană pentru atacuri în Liban. “Unele rapoarte susţin că Forţa Aeriană Regală Saudită şi-a plasat avioanele de luptă în stare de alertă pentru lansarea de atacuri, în condiţiile în care regiunea se află pe muchie de cuţit”. În plus, raportul media însoţeşte fotografii nedatate în care avioane saudite F-15 efectuează manevre aeriene deasupra a ceea ce se crede că este un aerodrom din Arabia Saudită.

Regatul saudit şi-a mobilizat flota de avioane de luptă F-15 pentru a lansa o operaţiune militară împotriva miliţiei Hezbollah în Liban susţinute de iranieni, a anunţat website-ul de ştiri regionale Baghdad Post.

Arabia Sadită a acuzat Libanul şi Iranul de comiterea de acte de război împotriva sa, după ce rebelii Houthi din Yemen au lansat o rachetă pe Aeroportul Internaţional Regele Khalid din capitala saudită Riad.