Întâlnire Dăncilă - Tusk: "Şeful Executivului a reconfirmat ataşamentul său şi al Guvernului faţă de valorile şi principiile europene!"

Prezentă la Bruxelles la scurt timp după ce în Parlamentul European s-au dezbătut ameninţările asupra statului de drept în România, Dăncilă a reiterat sprijinul puternic al României pentru consolidarea proiectului european.
Viorica Dăncilă şi Donald Tusk
Viorica Dăncilă şi Donald Tusk (Gov.ro)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, marţi, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu ocazia vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles.

Potrivit comunicatului de presă publicat de Guvern, în cadrul întrevederii, premierul Viorica Dăncilă a reiterat sprijinul puternic al României pentru consolidarea proiectului european şi a menţionat interesul ca Programul viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care ţara noastră o va deţine în primul semestru al anului 2019, să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Prim-ministrul a confirmat angajamentul său personal în avansarea procesului de pregătire, arătând că asigurarea condiţiilor necesare exercitării cu profesionalism şi eficienţă a mandatului României la Consiliul UE reprezintă un obiectiv prioritar al Guvernului.

De asemenea, "şeful Executivului a reconfirmat ataşamentul său şi al Guvernului faţă de valorile şi principiile europene. De asemenea, a exprimat deschiderea Guvernului român de a coopera îndeaproape cu preşedintele Consiliului European în gestionarea dosarelor de pe agendă, precum şi pentru organizarea cu succes a Summit-ului European informal de la Sibiu, privind viitorul Europei, care va avea loc la 9 mai 2019", se arată în comunicat.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat deschiderea sa de a lucra îndeaproape cu România, inclusiv în perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, şi a evidenţiat rolul pe care statele central şi est-europene pot să îl joace în consolidarea proiectului european.

"De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat sprijinul României pentru derularea, de o manieră constructivă, a discuţiilor pe tema viitorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii, în beneficiul avansării proiectului european.

Prim-ministrul Dăncilă a subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor cu ţările din Parteneriatul Estic. În context, a reconfirmat susţinerea fermă a ţării noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a pledat pentru continuarea aranjamentului şi sprijinului UE în implementarea procesului de reforme circumscris implementării Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, prim-ministrul a făcut referire la vizita pe care intenţionează să o efectueze săptămâna viitoare la Chişinău", se precizează în comunicat.

Reamintim că vizita Vioricăi Dăncilă la Bruxelles are loc în contextul în care în Parlamentul European a avut loc, de curând, o dezbatere pe tema ameninţărilor la adresa statului de drept provocate de reformarea sistemului juridic românesc. Anterior acestor dezbateri, Donald Tusk i-a transmis în scris Vioricăi Dăncilă că "statul de drept şi progresele ireversibile în lupta împotriva corupţiei, conform înaltelor aşteptări ale societăţii româneşti, rămân cruciale pentru a asigura că toţi cetăţenii României pot beneficia deplin de pe urma tuturor oportunităţilor oferite de apartenenţa la Uniune” iar şefii Comisiei Europene, Juncker şi Timmermans, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificările legilor Justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese.

Referitor la ataşamentul faţă de valorile UE, reamintim că, întâmplător sau nu, din poza de investitură a Guvernului UE lipseşte drapelul UE, omniprezent la investitura cabinetelor precedente.