Institutele Confucius acuzate de implicare în spionaj militar

Financial Times preia o temă a Epoch Times, care a atras ani de zile atenţia asupra adevărului din spatele Institutelor Confucius. SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada, vizate.
Victor Ponta, alături de fosta ambasadoare a Chinei, Huo Yuzhen, la inaugurarea Institutului Confucius Bucureşti, 22 noiembrie 2013
Victor Ponta, alături de fosta ambasadoare a Chinei, Huo Yuzhen, la inaugurarea Institutului Confucius Bucureşti, 22 noiembrie 2013 (Epoch Times România)

Aproximativ 2.500 de cercetători din universităţi militare chineze s-au infiltrat în universităţi occidentale în ultimul deceniu, concentrându-se pe grupul de ţări numit “Five Eyes”, a susţinut Financial Times, citând un nou raport al Strategic Policy Institute (ASPI), un think tank finanţat de guvernul australian. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Statele Unite.

Potrivit raportului, mulţi dintre cercetătorii chinezi nu au dorit să-şi dezvăluie legăturile cu organizaţiile militare atunci când au publicat un volum mare de rapoarte şi lucrări comune împreună cu oameni de ştiinţă occidentali – lucrări care pot fi de folos ambiţiilor tehnologice ale Beijingului, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Potrivit Financial Times:

În ultimii cinci ani, cercetători afiliaţi la Armata de Eliberare a Poporului au publicat mai multe lucrări comune cu oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi SUA decât din oricare altă ţară.

Aceste descoperiri vor sta la baza unei dezbateri, în care vor fi implicate mai multe capitale occidentale, cu privire la modul în care poate fi controlată scurgerea de tehnologie de ultimă oră - în special cu dublă utilizare - către Beijing, acesta fiind unul dintre principalele fronturi în eforturile lor de a forma o Chină tot mai puternică.

Alex Joske, autor al raportului publicat de ASPI, a precizat că, de fapt, colaborarea armatei chineze în domeniul cercetărilor internaţionale “se concentrează pe ştiinţe exacte, în special pe tehnologiile noi şi cu dublă utilizare”. Tehnologia cu dublă utilizare are aplicaţii civile şi militare.

Joske a constatat că domeniile principale de colaborare dintre cercetătorii chinezi şi străini sunt tehnologia navigaţiei, informatică şi inteligenţă artificială (AI).

Huang Wei – cercetător în domeniul statoreactoarelor cu combustie supersonică (scramjet), expert în design aviatic care lucrează la Departamentul General de Armament din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) – a lucrat la teza de doctorat pe când se afla la Universitatea Leeds în perioada 2008-2010, potrivit unui cercetător de la universitatea britanică. Un alt expert chinez în scramjet, Luo Welei, a avut ca temă de doctorat motoarele scramjet în timp ce se afla la Leeds în 2014. Atât Luo cât şi Huang, împreună cu coordonatorii tezei de doctorat a lui Luo, au publicat împreună cu Gen Wang lucrări privind tehnologia scramjet.

Una dintre colaborările comune cele mai promovate a fost din partea Forţei pentru Rachete din cadrul AEP, care vizează programele Beijingului de arme nucleare şi rachete. Unul dintre principalii experţi militari ai statului comunist, generalul-maior Hu Changhua, a petrecut trei luni la Universitatea Duisburg-Essen din Germania în 2008, iar un alt cercetător, Zhou Zhijie, se afla la Universitatea Manchester în 2009. Atât Changhua, cât şi Zhijie, şi-au ascuns afilierea cu armata chineză, menţionând în schimb Xi'an Research Institute of High Technology, institut care nu există. Cei doi continuă să publice lucrări în engleză pe baza acestei afilieri falsificate, potrivit înregistrărilor din bazele de date legate de publicarea lucrărilor în domeniul ştiinţei digitale.

Între timp, în luna februarie, directorul FBI, Christopher Wray, a informat Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA că agenţi chinezi s-au infiltrat în universităţi americane “ca profesori, oameni de ştiinţă sau studenţi” şi că FBI trebuie să conduca operaţiuni de supraveghere pentru a monitoriza situaţia din 56 birouri teritoriale. Wray a subliniat faptul că Beijingul este hotărât să detroneze SUA din poziţia de superputere globală prin mijloace neconvenţionale. El a mai precizat că infiltrarea în universităţi este o ameninţare la adresa guvernului şi a societăţii americane.

Programul guvernului chinez Institutul Confucius, care şi-a început operaţiunile în 2004, a fost subiectul unor vaste critici, temeri şi controverse în timpul expansiunii sale internaţionale.

În decursul unui deceniu, Ministerul chinez al Educaţiei, prin Institutele Confucius, a pătruns în peste 100 de universităţi publice şi private, colegii şi chiar licee din SUA. Este şi mai uimitor faptul că alte câteva sute de clase ale Institutului Confucius predau mandarina în şcoli primare şi licee din SUA. Programul Confucius îşi desfăşoară activitatea, în prezent, sub o formă sau alta, şi în alte ţări din lume, inclusiv în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe