Instanţă UE anulează îngheţarea activelor fostului lider ucrainean Ianukovici

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. (Serghei Supinsky/AFP/Getty Images)

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat joi decizia privind îngheţarea activelor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, ale fiului său, Oleksandr, şi ale altor cinci asociaţi, potrivit RFE/RL.

Tribunalul, care face parte din Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a luat în considerare decizia iniţială din 2014 şi reînnoirile ulterioare ale acesteia până în 2018.

Dar, în pofida deciziei instanţei UE, Ianukovici, fiul său şi cei cinci asociaţi rămân pe lista sancţiunilor deoarece măsurile restrictive aplicate împotriva lor au fost prelungite pentru încă an în luna martie.

Andrei Kliuiev, fostul şef al administraţiei prezidenţiale a lui Ianukovici, a fost de asemenea exonerat de instanţa UE în 11 iulie, după ce, la începutul anului, el a fost scos şi de pe lista sancţiunilor.

În decizia sa, instanţa a constatat că deşi Uniunea Europeană se poate baza pe adoptarea sau menţinerea măsurilor restrictive asupra unei decizii luate de un stat din afara blocului, ea trebuie să verifice că drepturile la apărare şi protecţie judiciară efectivă au fost respectate în momentul adoptării respectivei decizii, ceea ce Bruxelles-ul, potrivit instanţei, a eşuat să facă.

UE a decis să îngheţe activele lui Ianukovici şi ale unor membri ai cercului său interior la scurt timp după ce guvernul său a căzut în februarie 2014.

Blocul i-a acuzat pe Ianukovici şi colaboratorii săi de utilizarea eronată a fondurilor de stat. Pe lângă fostul preşedinte ucrainean, măsurile restrictive îi includ în continuare pe fiul său Oleksandr şi pe foştii premieri Mikola Azarov şi Serghei Arbuzov.

UE a prelungit măsura de îngheţare a activelor împotriva fostului lider ucrainean şi a asociaţilor săi până în 6 martie 2020.

Decizia Tribunalului General al UE poate fi atacată într-un interval de 2 luni şi 10 zile de la data emiterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe