Instanţă din Hong Kong eliberează trei lideri pro-democraţie, dar avertizează împotriva viitoarelor acte de disidenţă


Trei dintre liderii Revoluţiei Umbrelelor, Nathan Law (stânga), Joshua Wong (centru) şi Alex Chow, 15 august 2016
Trei dintre liderii Revoluţiei Umbrelelor, Nathan Law (stânga), Joshua Wong (centru) şi Alex Chow, 15 august 2016 (publinews.gt)

Cea mai înaltă instanţă din Hong Kong a eliberat marţi trei lideri ai mişcării pro-democraţie din oraşul autoguvernat, inclusiv pe Joshua Wong, imaginea publică a protestelor, însă a avertizat împotriva altor acte viitoare de disidenţă, precizează Reuters.

Decizia unanimă a fost luată de un complet format din cinci judecători ai Curţii pentru Apeluri Finale, condus de judecătorul Geoffrey Ma.

Joshua Wong, în vârstă de 21 de ani, Nathan Law şi Alex Chow au fost închişi timp de circa 2 luni înainte să li se ofere dreptul de a fi eliberaţi pe cauţiune în noiembrie 2017.

Anterior, o altă instanţă decisese că activiştii ar trebui să efectueze muncă în folosul comunităţii şi să primească o sentinţă de închisoare cu suspendare pentru acuzaţia de “adunare ilegală”, ca urmare a faptului că cei trei activişti, alături de alţii, pătrunseseră într-o zonă protejată de garduri din faţa sediului guvernului din Hong Kong în septembrie 2014.

Incidentul a declanşat un conflict cu poliţia pe parcursul unei nopţi întregi şi a fost considerat ca un factor cheie pentru declanşarea “Mişcării Umbrelelor”, în cadrul căreia un număr mare de manifestanţi au blocat bulevarde majore ale oraşului timp de 79 de zile, cerând democraţie deplină în Hong Kong. Liderii Partidului Comunist Chinez s-au confruntat cu una dintre cele mai mari provocări politice din ultimele decenii.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost returnată Chinei în 1997 pe baza unui acord vizând libertăţi extinse, inclusiv sector judiciar independent şi libertate de exprimare. Totuşi, numeroşi critici acuză Beijingul că interferează în conducerea oraşului, guvernul local respectând linia politică impusă de Beijing.

Cei trei activişti au fost trişti în pofida faptului că au fost eliberaţi, susţinând că, în viitor, activişti ar putea fi pedepsiţi pe nedrept pentru nesupunere civilă, chiar şi pentru acţiuni care urmăresc să protejeze drepturile şi libertăţile locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe