Instanţa de judecată a respins cererea diasporei privind încălcarea dreptului la vot

Magistrata Djeta Chistol a decis joi seara că cererea diasporei de chemare în judecată privind încălcarea dreptului constituţional la vot nu este întemeiată. Hotărârea va fi contestată la Curtea de Apel de către avocaţii reclamanţilor.
Dosarul Diaspora
Dosarul Diaspora (privesc.eu)

Magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Centru a respins la 1 decembrie, cererea cetăţenilor moldoveni din diaspora depusă împotriva autorităţilor Republicii Moldova privind încălcarea dreptului constituţional la vot. Acţiunea a fost examinată în prezenţa avocaţilor diasporei şi reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Guvernului. Conform hotărârii instanţei, cererea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

Avocata diasporei, Veronica Mihailov a menţionat că la ultima şedinţă de judecată, timp de câteva ore, au fost audiaţi pârâţii. Au formulat întrebări legate de asigurarea dreptului la vot al disaporei, acţiunile şi competenţele CEC, MAEIE şi ale Guvernului, dar acestea s-au eschivat să le dea răspunsuri concrete pe parcursul examinării contestaţiilor. „Am observat justificări, dar şi pasarea responsabilităţii pe seama normelor neclare şi contradictorii din Codul Electoral.”

Notabil este faptul că în cadrul şedinţelor de judecată, magistrata a respins toate demersurile înaintate de avocaţii mandataţi de moldovenii din diaspora care nu au putut vota.

Djeta Chistol a respins cererea reprezentanţilor reclamanţilor de a sesiza Curtea Constituţională în vederea verificării constituţionalităţii prevederilor Codului Electoral ce ţin de restricţia numărului de buletine pentru fiecare secţie de vot din străinătate.

Avocaţii diasporei Veronica Mihailov şi Eduard Digore au insistat să fie prezentate toate probele solicitate de la CEC şi Guvern. Au cerut ca persoanele care au depus contestaţii la 13 noiembrie privind încălcarea dreptului la vot, dar nu au reuşit să se adreseze în instanţa de judecată, să fie atrase în dosar ca şi părţi (intervenienţi accesorii). Ambele cereri au fost refuzate.

Instanţa a refuzat şi solicitarea avocaţilor de audiere a doi martori ce au fost prezenţi la secţiile de votare din Mestre şi Bologna. De asemenea, s-a refuzat acordarea unui timp scurt pentru pregătirea în scris a pledoariilor orale şi s-a trecut imediat la dezbaterile judiciare finale.

„Instanţa s-a retras în deliberare puţin după orele 19:00 şi pe la orele 20:55 a pronunţat hotărârea de respingere a tuturor cererilor de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiate. Considerăm această hotărâre injustă faţă de voi. Lupta nu se termină aici, vom face cunoştinţă cu hotărârea motivată, şi o vom contesta”, a declarat avocata Veronica Mihailov pentru moldovenii din străinătate care i-au încredinţat apărarea intereselor sale în instanţă.

Amintim că la alegerile din 13 noiembrie, numeroşi cetăţeni din Moldova plecaţi peste hotare la muncă nu au avut posibilitatea de a vota pentru că nu au fost suficiente buletine de vot la secţiile de votare unde s-au prezentat, unii fiind nevoiţi să meargă chiar la două secţii de votare şi să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri şi tot nu au reuşit să voteze. Aceştia învinuiesc autorităţile moldoveneşti că nu au organizat bine alegerile.

CEC a înregistrat peste 3.000 de contestaţii privind ilegalitatea desfăşurării scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie, dar a emis două deci­zii de refuz pri­vind con­tes­ta­ţiile depuse de dias­po­ra.

Avocaţii cetăţenilor moldoveni din străinătate, care au depus cererile de chemare în judecată, au invocat violarea dreptului la vot al cetăţenilor Republicii Moldova de peste hotare, fapt ce constituie o discriminare între cetăţenii aceluiaşi stat.

Hotărârea emisă la 1 decembrie, de către Judecătoria Centru municipiul Chişinău poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 3 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe