Instanţa a decis. Demers de înfiinţare a Ţinutului Secuiesc declarat ilegal

Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times)

Hotărârea prin care Consiliului Local Miercurea Ciuc a a adoptat o petiţie în care se solicită crearea regiuni administrative autonome "Ţinutul Secuiesc”, a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins recursul autorităţii locale şi a menţinut sentinţa magistraţilor Tribunalului Harghita, relatează evz.ro.

Potrivit sursei citate, hotărârea CL Miercurea Ciuc a fost atacată în instanţa de contencios administrativ de prefectul judeţului, Andrei Jean-Adrian, pe motiv că aceasta încalcă Constituţia şi legile ţării iar acţiunea a fost admisă pe fond de Tribunalul Harghita.

Magistraţii Tribunalului Harghita şi-au motivat decizia argumentând că hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc nu a fost emisă pe baza legii şi contravine Constituţiei României, întrucât revizuirea oricăror dispoziţii constituţionale poate fi iniţiată fie de preşedintele României, fie la propunerea Guvernului, la iniţiativa a cel puţin o pătrime din numărul parlamentarilor, sau dacă a fost susţinută de cel puţin 500 de mii de cetăţeni cu drept de vot.

Judecătorii au mai arătat că propunerea privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc a fost avizată negativ şi de Consiliul Legislativ pe motiv că viza crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei.

Sentinţa Tribunalului Harghita a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins acţiunea Consiliului Local şi a anulat definitiv hotărârea adoptată de acesta.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că toate demersurile autorităţilor locale, care încalcă legile ţării şi Constituţia României, vor fi atacate în instanţă şi consideră că în urma adoptării acestei hotărâri definitive de către Curtea de Apel Târgu Mureş se va crea un precedent în jurisprudenţă şi, pe viitor, orice demers prin acte administrative de acest gen, respectiv hotărâri de consiliu local, va fi respins din start.

„Prin această decizie a Curţii de Apel ne aflăm în faţa autorităţii de lucru judecat şi a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start”, a declarat prefectul Harghitei.

Potrivit prefecturii Harghita, nu mai puţin de 35 de autorităţi publice locale din Harghita au adoptat o astfel de hotărâre, toate fiind atacate în contencios administrativ de prefectul Adrian Jean Andrei. În 30 de cazuri, instanţa de fond a admis acţiunea prefectului, iar înalte cinci cazuri procesele se află pe rol. Cinci dintre sentinţele adoptate de instanţa de fond au fost atacate cu recurs de consiliile locale.

O situaţie similară cu cea din Harghita s-a înregistrat şi în Covasna în anul 2014, an când UDMR-ul, partid al cărui lideri a susţinut candidatura lui Victor Ponta la preşedinţie, au relansat în forţă proiectul înfiinţării Ţinutului Secuiesc. În august 2014, în jur de zece consilii locale adoptaseră memorandumul privind autonomia aşa-numitului "Ţinut Secuiesc".

Reamintim că în septembrie 2014, cu puţin timp înainte de alegerile pentru Cotroceni, UDMR-ul aflat încă la guvernare a prezentat proiectul de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc. UDMR a propus o formă radicală de autonomie pe criterii etnice presupunând înfiinţarea unei regiuni formate din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita, în care limba maghiară să fi recunoscută oficial alături de limba română, care să aibă simboluri şi instituţii proprii, şi un preşedinte care va conduce totul, caracteristici care ar fi făcut practic din Ţinutul Secuiesc un adevărat stat în stat. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.