Inspectorii nucleari ai ONU resping apelurile SUA pentru verificarea bazelor militare iraniene

SUA face presiuni ca inspectorii nucleari ai ONU să verifice bazele militare iraniene pentru a afla dacă Teheranul încalcă acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Pentru ca inspectorii ONU să ceară Iranului permisiunea de a efectua controale în diverse locaţii, chiar şi militare, aceştia trebuie să considere că o astfel de măsură este necesară şi, până acum, aceştia nu au ajuns în acel punct, au declarat mai mulţi oficiali.

Săptămâna trecută, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a vizitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) – care monitorizează respectarea prevederilor acordului nuclear din 2015 – ca parte a unui proces de revizuire a acordului de către administraţia preşedintelui Donald Trump.

Trump a declarat în mai multe rânduri că acordul nuclear cu Iranul este “cel mai prost acord negociat vreodată”.

După discuţii cu mai mulţi oficiali AIEA, Haley a afirmat: “Există... numeroase locaţii nedeclarate care nu au fost inspectate. Aceasta este o problemă”. Dar, Iranul a respins cererile ambasadorului american ca fiind “pur şi simplu un vis”.

AIEA are autoritatea de a cere acces la diverse locaţii în Iran, inclusiv cele militare, dacă există indicaţii noi şi credibile că acolo s-ar desfăşura activităţi nucleare interzise, conform oficialilor agenţiei şi a semnatarilor acordului.

Dar ei au precizat că Washingtonul nu a furnizat astfel de indicaţii pentru a-şi susţine presiunea asupra AIEA ca agenţia să facă o astfel de cerere.

“Nu vom vizita o locaţie militară precum Parchin doar pentru a trimite un semnal politic”, a declarat un oficial AIEA, menţionând o locaţie militară citată deseori de opozanţii acordului, inclusiv de Israel şi numeroşi republicani americani. Acordul a fost semnat în timpul mandatului predecesorului lui Trump, Barack Obama.

Acordul restricţionează activităţile atomice ale Iranului cu scopul de a întârzia cât mai mult stadiul în care Republica Islamică va obţine suficient uraniu îmbogăţit sau plutoniu pentru a crea o bombă nucleară, în cazul în care ar decide să iasă din acord şi să se grăbească să construiască o astfel de armă.

AIEA nu a mai vizitat o bază militară iraniană de la implementarea acordului, menţionând că “nu a avut niciun motiv pentru a cere” un astfel de acces, a precizat un alt oficial al agenţiei.