Inspectori ONU vor să exhumeze trupurile unora dintre victimele unui presupus atac chimic în Siria

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Rapoarte media susţin că inspectorii ONU intenţionează să exhumeze unele dintre trupurile victimelor unui presupus atac chimic care a avut loc luna trecută în oraşul sirian Douma.

Directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Ahmet Uzumcu, a declarat joi pentru Financial Times că, potrivit misiunii organizaţiei de descoperire de dovezi au fost deja recoltate peste 100 de “mostre de mediu” de când a primit accesul, în 21 aprilie, în oraşul aflat la nord-est de Damasc, potrivit RFE/RL.

AFP a verificat afirmaţiile făcute în Financial Times.

Misiunea OPCW în Douma a fost lansată de Consiliul de Securitate al ONU după ce imaginile cu presupusul atac chimic din 7 aprilie au făcut vâlvă în toată lumea. Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a fost învinuit pentru incident, deşi nu au fost prezentate public dovezi incontestabile care să ateste acuzaţia.

Ca răspuns la presupusul atac chimic, în 13 aprilie a fost lansat un atac aerian de către forţele americano-franco-britanice asupra mai multor obiective militare siriene unde aparent s-ar fi produs arme chimice.

Medici şi membri ai echipei de salvare au afirmat că peste 40 de persoane au fost ucise de ceea ce părea a fi o combinaţie de clor gazos şi gaz sarin. Uzumcu a declarat că grupul său doreşte să verifice afirmaţiile, recoltând mostre biomedicale de la cadavre exhumate.

“Este un proces foarte sensibil. Din acest motiv sunt foarte precauţi. Deşi experţii noştri au reuşit să participe la unele autopsii în trecut, va fi pentru prima dată când o facem pe cadavre exhumate”, a afirmat el pentru Financial Times.

Uzumcu a precizat că ar putea dura o lună până când misiunea va publica raportul privind atacul din Douma.

Misiunea a întâmpinat în câteva rânduri dificultăţi în a primi accesul de a intra în Douma, care a ajuns sub controlul guvernului sirian şi a aliatului său Rusia la scurt timp după atacul din 7 aprilie. Însă experţii OPCW au declarat că armele chimice – dacă există – ar putea fi găsite chiar şi acum în mediul de acolo şi în trupurile victimelor.

Damascul şi Moscova au acuzat grupul Căştile Albe Siriene de orchestrarea reportajului video la cererea SUA şi a aliaţilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe