Inspecţia Judiciară provoacă indignare: E o tentativă de muşamalizare a violenţelor Jandarmeriei din 10 august!

Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice, acuză liderul PNL Ludovic Orban, după ce instituţia condusă de Lucian Netejoru a solicitat sancţionarea procurorilor care instrumentează dosarul 10 august.
Lucian Netejoru
Lucian Netejoru (Info Iasi)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis marţi seară, în cadrul unui comunicat de presă, că este "condamnabilă" decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018.

"Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă. Anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, singurii care sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi de agresarea brutală a manifestanţilor paşnici. Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, în această situaţie, singurul mod de a înţelege decizia Inspecţiei Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor.

"De altfel, este surprinzător modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să acţioneze astfel, în condiţiile în care subiectul agresiunilor împotriva protestatarilor paşnici a fost inclus în Rezoluţia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut ca 'autorităţile române să asigure o investigare transparentă, imparţială şi efectivă a acţiunilor forţelor de ordine'. În mod constant, PNL a evitat să se pronunţe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar considerăm că acest caz este unul extrem de grav care priveşte integritatea fizică a cetăţenilor acestei ţări", a precizat Orban.

Liderul PNL a subliniat că a scăpa 'basma curată' vinovaţii pentru violenţele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toţi cetăţenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, precum dreptul la viaţă şi la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze.

"Îmi exprim speranţa că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înţelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecţia Judiciară şi vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraţilor pentru a-şi îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism şi determinare, dar şi un semnal către toţi cetăţenii români că le sunt respectate drepturile şi libertăţile constituţionale", a conchis Orban.

Reamintim că Inspecţia Judiciară a solicitat CSM, marţi, potrivit unui comunicat de presă remis de instituţia condusă de Lucian Netejoru, sancţionarea procurorilor militari care anchetează dosarul violenţelor din 10 august, când Jandarmeria a intervenit în forţă împotriva protestatarilor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne