Insomnia legata de igiena somnului

Creativitate: Insomnia poate fi folosita pentru inspiraţie poetică
Creativitate: Insomnia poate fi folosita pentru inspiraţie poetică (Spencer Platt / Getty Images)

Igiena somnului este practicarea anumitor activitati care sustin mediile interne si externe intr-o maniera ce conduce spre somn. Igiena somnului necesita atentie la detalii intr-o serie de factori: de mediu, chimici, emotionali, de comportament si dietetici.

O evaluare atenta a acestor detalii ar trebui urmata cu hotarare in atenuarea si corectarea obstacolelor in calea somnului natural.

Igiena somnului functioneaza cel mai bine atunci cand modelele specifice sunt urmate in mod repetat si consecvent, fara o variatie semnificativa sau intreruperea zilnica si saptamanala. Acest lucru inseamna ca ciclurile de somn si de veghe ar trebui respectate cu regularitate cu cat mai putina variatie posibil.

Modificarile de program de la sfarsit de saptamana si munca in schimburi, care cer modificari ale ciclurilor de somn, ar trebui evitate. Pentru cele mai bune rezultate, acelasi program saptamanal, fara variatii semnificative, ar trebui respectat pe tot parcursul anului.

Cauze si tratament medical

Examinarea medicala amanuntita a insomniei este esentiala, deoarece aproape 50 la suta din cazuri sunt legate de afectiuni medicale preexistente. Orice boala sau conditie deosebita poate fi asociata cu insomnia. Unele dintre conditiile cele mai frecvente includ dureri de cap, astm, fibromialgie, reflux gastroesofagian, menopauza si sindroame dureroase.

O revizuire completa a factorilor impreuna cu un istoric medical complet sunt esentiale in fiecare caz de insomnie. Gestionarea holistica a acestor conditii care se concentreaza pe rezolutie ar trebui sa fie obiectul oricaror modificari in tratament. Gestionarea holistica, nu numai ca ajuta la rezolvarea situatiei de baza, dar poate limita si expunerea la tratamente cu potential toxic si reactii adverse.

Managementul homepatic clasic si holistic poate imbunatati sanatatea si reduce dependenta de medicamente, prin urmare, reducand semnificativ riscul de complicatii legate de somn, cauzate de multe boli.

Tulburari psihice si emotionale

Aproximativ 40 la suta din persoanele cu insomnie cronica sufera de probleme psihiatrice sau emotionale coexistente. Aproape orice conditie psihiatrica poate contribui la insomnie. Exemplele includ depresie, tulburare bipolara, tulburari de anxietate, tulburari de panica, tulburari obsesiv-compulsive (TOC) si paranoia.

In plus fata de conditiile psihiatrice, orice modificare semnificativa a starii emotionale poate contribui la insomnie acuta. Supararea, grijile, teama, bucuria, exaltarea si plictiseala sunt toate asociate cu stari alterate ale chimiei creierului si cu intreruperi ale somnului. Emotia are un efect extrem de puternic asupra chimiei creierului si somnului.

O cercetare temeinica mental-emotionala, inclusiv o revizuire a schimbarilor semnificative in relatiile personale, trebuie intotdeauna inclusa in evaluare. Evaluarea ar trebui sa abordeze si orice stare emotionala prezenta la momentul in care au avut loc tulburarile initiale de somn, in special daca aceasta conditie a inceput in timpul copilariei.

Rolul factorilor emotionali si stresului trebuie luat in considerare, inclusiv orice teama de somn sau groaza de insomnie, care poate contribui la insomnie.

Trebuie sa se acorde atentie oricaror antecedente de abuz, neglijare sau traumatisme, care sunt toate frecvent asociate cu insomnia. Acestea pot solicita consiliere psihologica si interventie psihoterapeutica inainte ca o imbunatatire a somnului sa aiba loc.

Din moment ce orice emotie puternica poate afecta capacitatea de a dormi, este important sa devenim constienti de acesti factori, astfel incat sa poata fi luate masuri adecvate pentru a-i rezolva. Exista o varietate de metode care sa ajute in caz de diferite stari emotionale. Solutia poate fi la fel de simpla ca luarea unei decizii constiente de a renunta la preocuparea fata de anumite aspecte, care ne pot ingrijora in dimineata urmatoare.

Tehnici cum ar fi meditatia, vizualizarea si relaxarea sunt instrumente extrem de utile, care ar trebui instituite la inceputul tratamentului. Multe alte interventii, inclusiv psihoterapia in adancime, terapia cognitiv-comportamentala (CBT), antrenarea autogena, biofeedback-ul, hipnoza, respiratii in ritm propriu si relaxarea musculara progresiva pot fi de ajutor in calmarea acestor factori emotionali si in cresterea probabilitatii de somn.

Tehnici de "intentie paradoxala", prin care un insomniac este sfatuit sa incerce sa ramana treaz pentru cat mai mult posibil, pot fi, de asemenea, eficiente.

Tratamentul homeopat clasic poate fi de ajutor in multe cazuri de insomnie psihiatrica si emotionala.

Utilizarea de medicamente farmaceutice, pentru a elimina aceste simptome, ar trebui sa fie considerate un mijloc de ultima instanta, deoarece aceste medicamente vor complica adesea orice dezechilibre chimice, vor avea efecte secundare neplacute si paralizante si vor inrautati in cele din urma somnul pe termen lung.

Uneori, schimbarea perspectivei fata de insomnie prin acceptarea inevitabilitatii ei poate ajuta la neutralizarea stresului creat de aceasta conditie. Odata ce aceasta situatie este destresata, timpul poate fi utilizat constructiv pentru reflectie activa sau meditatie.

In acest fel, insomnia poate fi perceputa ca pe o oportunitate pentru a ne explora si a ne contempla viata (o oportunitate pe care o pierdem frecvent in lumea ocupata, agitata).

Darul insomniei inseamna ca noaptea poate deveni un moment de reflectie adanca, introspectie, inspiratie poetica, singuratate si tacere, care este pierdut in timpul zilei. Profitand de insomnie in acest mod, se poate reduce anxietatea si stresul, oferind in acelasi timp o perspectiva personala, libertate emotionala si o mai mare intelegere de sine. Insomnia poate fi considerata o oportunitate pentru a explora in mod creativ.

Dr. Whitmont este un medic homeopat clasic si internist care practica in New York. El este profesor asistent de medicina de familie si a comunitatii, de la New York Medical College. Site-ul sau este HomeopathicMD.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură