Insomnia: aţipirea şi tratamentul homeopatic

Nux vomica: Un remediu homeopatic important pentru tratarea insomniei. (Franz Eugen Kohler,  Medizinal-Pflanzen)
Nux vomica: Un remediu homeopatic important pentru tratarea insomniei. (Franz Eugen Kohler, Medizinal-Pflanzen) (List of Koehler Images [Public domain], via Wikimedia Commons)

Aţipirea, de obicei descurajată în caz de insomnie, poate fi extrem de benefică dacă este programată în mod regulat, şi este limitată la un "pui de somn" scurt, în timpul amiezii.

Perioada aţipirii nu trebuie să depăşească 20 de minute, chiar dacă somnul real nu se realizează în acest timp. Aţipirea ar trebui să fie o parte a rutinei de zi cu zi şi ar trebui să aibă loc cel mai bine după masa de prânz sau după-amiaza devreme.

Aţipirea poate fi extrem de revigorantă, poate îmbunătăţi starea de alertă şi performanţele de la locul de muncă, şi poate creşte energia fără a reiniţializa ritmul circadian sau perturba somnul pe timp de noapte.

Procesul de aţipire oferă de asemenea sistemului nervos o practică în arta relaxării. Acest exerciţiu ajută la calmarea minţii, indiferent dacă somnul are loc de fapt, sau nu. Aţipirea poate ajuta organismul să reînveţe arta de a dormi.

Medicina homeopată clasică

Odată ce factorii de igienă sunt abordaţi, medicina homeopată clasică (CHM), poate fi extrem de utilă în rezolvarea permanentă a insomniei. Deoarece CHM nu implică utilizarea de medicamente, substanţe chimice sau ierburi, de obicei nu interferează sau nu agravează tulburările de somn, sau nu duce la simptome de ricoşeu sau de retragere atunci când acesta este oprit.

CHM nu provoacă subordonare fizică sau dependenţă, nici nu provoacă reacţii adverse, atât timp cât metodele clasice de prescriere sunt respectate. Aceasta acţionează prin mijloace non-chimice, non-fizice, care asistă organismul în realizarea şi reinstituirea modelelor sănătoase de somn. Mecanismul acestei acţiuni nu este înţeles.

CHM are un palmares în a îmbunătăţi starea generală de sănătate şi a reduce dependenţa de medicamente convenţionale, prin sprijinirea echilibrului organismului şi rezolvarea condiţiilor de bază.

Numeroase studii atestă faptul că homeopatia ajută organismul să-şi revină mai repede din boală, astfel reducând semnificativ riscul expunerii la medicamente dăunătoare şi la efectele lor secundare. Această alegere a unui tratament holistic are sens mai mult ca o opţiune de primă linie înainte ca să fie încercate intervenţii farmacologice pentru insomnie.

După o analiză în profunzime este mult mai probabil să descoperim aceşti factori şi să ne asigurăm că o selecţie corectă şi precisă de medicamente va avea loc.

Imposibilitatea de a pune în aplicare metodele prescrise de CHM (chiar dacă aşa-numitele medicamente homeopatice sunt utilizate) este mult mai probabil să ducă la eşecul tratamentului, deoarece respectarea legilor similitudinii este factorul care determină dacă un medicament homeopat va funcţiona sau nu.

Cu alte cuvinte, în cazul în care homeopatia nu se aplică în mod homeopat, şi anume pe baza legilor şi principiilor homeopate, atunci acesta nu va avea mai multe şanse de succes decât placebo. Homeopatia, la fel ca orice alt sistem medical, trebuie utilizată în funcţie de dinamica pe care se bazează, sau ar putea să nu producă rezultatele dorite.

Homeopatia este un sistem complet de medicină. Aceasta nu este o modalitate medicală integratoare, adjunctă, care poate pur si simplu înlocui medicamente convenţionale în planurile de tratament. CHM nu este un sistem medical alopat şi nu poate fi aplicat în mod alopat dacă avem aşteptări la succes.

Anumite medicamente homeopatice sunt deosebit de bine-potrivite pentru tratamentul tulburărilor de somn. Aceste medicamente, citate în următoarea parte a acestui articol, nu ar trebui să fie interpretate ca ceva mai mult decât exemple dintr-un grup mare de medicamente. Acestea pot fi utile la necaz, dar nu ar trebui să înlocuiască o analiză CHM temeinică şi în profunzime.

Argenticum Nitricum: Persoanele care au nevoie de acest medicament suferă frecvent de insomnie anxioasă. Ele sunt extrem de neatente şi sunt ţinute treze de temeri şi de numeroase griji.

Arsenicum album: Persoanele care beneficiază de acest medicament, de asemenea, tind să fie îngrijorate, dar ele demonstrează de asemenea, o nelinişte fizică. Ele adesea nu dorm, deoarece nu pot ajunge la un punct fizic confortabil şi trebuie să îşi schimbe continuu locul şi poziţia pe timp de noapte.

Cafea Crudă. Persoanele care beneficiază de acest medicament experimentează de multe ori un sentiment sporit de activitate mentală şi sensibilizare pe timp de noapte. Minţile lor sunt active, curgand prin multe gânduri, chiar dacă organismele lor pot fi epuizate.

Nux Vomica. Persoanele care beneficiază de acest medicament sunt de obicei obişnuite să se bazeze pe un model de diferite medicamente pentru somn şi pe altul ca să se trezească dimineaţa. Există adesea o istorie de consum puternic de cafea şi alcool.

O analiză aprofundată CHM face parte din complexul de terapie. Fiecare medicament homeopat este de natură să afecteze mai multe sisteme ale unor organe diferite, boli şi condiţii. Numitorul comun în această metodă de prescriere este aplicarea individualizată a datelor adunate din observaţiile ştiinţifice ale fiecărui caz.

Aceasta este partea a noua dintr-o serie de 10.

Dr. Whitmont este un medic homeopat clasic şi internist care practică în New York. El este profesor asistent de medicină de familie şi a comunităţii, de la New York Medical College. Site-ul sau este HomeopathicMD.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură