Înfrângere pentru Gabriela Firea. Proiect al său trântit în Consiliul General

Proiectul prin care Gabriela Firea voia să le dea până la 500 lei/lună cetăţenilor din regiunea Bucureşti-Ilfov care fac car-sharing pentru a ajunge la muncă sau a-şi duce copii la şcoală a căzut în şedinţa de Consiliu General.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirilă / Epoch Times)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins, joi, proiectul de hotărâre prin care primarul Gabriela Firea dorea să deconteze combustibil de până la 500 lei/lună pentru persoanele din regiunea Bucureşti-Ilfov care fac car-sharing pentru a ajunge la muncă sau a-şi duce copii la şcoală. Respectivul proiect a fost criticat dur de 23 de organizaţii ale societăţii civile care au acuzat că prin acesta, Firea - care, reamintim, înainte de a fi aleasă promitea o revoluţie în trafic - practic încurajează transportul auto în Capitală, ceea ce este în complet dezacord cu principiile dezvoltării urbane urbane.

Revenind la votul de astăzi, potrivit Hotnews, PNL, PMP şi USR au votat împotrivă. Proiectul nu a trecut deoarece a lipsit un consilier de la PSD-ALDE şi astfel nu au mai avut majoritate.

Ce presupune programul, ca direcţii de acţiune:

- Stimularea prin decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei/lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care un grup de utilizatori din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov folosesc în comun, autoturismul proprietate personală în vederea efectuării deplasărilor regulate a persoanelor care au aceeaşi direcţie de deplasare, cu destinaţia Municipiul Bucureşti.

- Stimularea prin decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei/lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinţii elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul Municipiul Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov pot folosi în comun, autoturismul proprietate personală în vederea transportului copiilor, la instituţiile de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul Municipiul Bucureşti, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot.

- Înfiinţarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice - electrice sau hibrid, care să poată fi folosit de către cetăţeni pentru deplasare în Municipiul Bucureşti.

- Înfiinţarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze şcolare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

- Înfiinţarea unui sistem municipal de bike-sharing, dotat cu biciclete electrice, care să poată fi folosit de cetăţeni pentru deplasarea în oraş.

Nu doar societatea civilă a criticat acest proiect ci şi USR, consilierii acestei formaţiuni opinând că la aproape doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, Gabriela Firea nu are nicio idee despre ce trebuie să facă pentru a rezolva problema traficului din Bucureşti.

"Gabriela Firea a venit în şedinţa de astăzi cu un proiect care ar fi adus în oraş mai multe maşini, mai multă aglomeraţie şi mai multă poluare. Din fericire, proiectul nu a trecut. Au mai fost de asemenea câteva proiecte care se referă mai degrabă la intenţii generoase decât la măsuri concrete. Toate însă demonstrează un singur lucru: că Gabriela Firea este depăşită de situaţie, este depăşită de funcţia pe care o deţine şi este, cu siguranţă, depăşită de problema traficului. Am constatat astăzi, încă o dată, că la Primărie nu există studii de trafic, nu există analize, nu există proiecţii, nu există nici măcar un minim bun-simţ intelectual", a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.

"Se propun soluţii scoase din pălărie care nu pot fi nici măcar implementate şi se invocă – de parcă ar fi o mare victorie – intenţia de a depune cereri de finanţare. Practic, Gabriela Firea se laudă cu lucruri de care ar trebui să-i fie ruşine. Revoluţia în trafic a fost înăbuşită în vorbe de Gabriela Firea", a declarat după şedinţă consiliera generală Roxana Wring.

USR mai reaminteşte că a arătat în repetate rânduri că Bucureştiul are nevoie de dublarea investiţiilor în transport pentru a evita un colaps iminent al transportului public din Capitală.

"Aproape 460 din cele 475 de tramvaie din Bucureşti şi-au depăşit sau îşi vor depăşi în următorii doi ani durata de exploatare. De asemenea, două treimi din liniile de tramvai au nevoie urgentă de reabilitare. Nici în privinţa autobuzelor lucrurile nu stau mai bine. Din cele 1000 de autobuze achiziţionate în 2007, doar 60% mai sunt funcţionale, restul fiind oricum aproape de capătul duratei recomandate de utilizare. Chiar şi cu cele 400 de autobuze care vor fi achiziţionate, Bucureştiul abia va reuşi să revină la nivelul din 2007 în privinţa parcului auto al RATB", transmite USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne