Industria petrolieră a Venezuelei în pragul prăbuşirii totale după pana de curent la nivel naţional

Pană de curent în Caracas, Venezuela, 7 martie 2019
Pană de curent în Caracas, Venezuela, 7 martie 2019 (Matias Delacroix/AFP/Getty Images)

Industria petroliere vitală a Venezuelei este în pragul colapsului după o pană de curent la nivel naţional care a adâncit şi mai mult criza economică şi umanitară din ţara sud-americană, a avertizat în weekendul trecut Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

Pana de curent s-a produs în 7 martie, când aproximativ 70% din ţară nu a mai beneficiat de electricitate. Deşi alimentarea cu energia electrică a fost acum restabilită în mare parte, situaţia a creat haos, fiind închise servicii publice şi provocând pierderi de sute de milioane de dolari companiilor private, inclusiv industriei petroliere de stat.

“Criza electricităţii din Venezuela a paralizat majoritatea activităţilor din ţară pe perioade de timp semnificative”, a scris AIE într-un post online în acest weekend. “Deşi există semnale că situaţia se îmbunătăţeşte, degradarea sistemului de energie electrică este în asemenea stare încât nu putem fi siguri ca reparaţiile sunt de durată”.

Prăbuşirea producţiei va afecta şi mai mult criza economică a Venezuelei, deoarece petrolul reprezintă 90% din veniturile totale obţinute de statul latino-american din export. Producţia petrolieră a scăzut recent la sub un milion de barili pe zi, comparativ cu 3,2 milioane de barili pe zi în 1998, când fostul preşedinte Hugo Chavez a preluat puterea.

Dar, după aproximativ 20 de ani de guvernare socialistă, criza economică venezueleană este acum atât de severă încât mii de oameni fug din ţară în fiecare zi pentru a căuta un loc de muncă şi, deseori, pentru a primi asistenţă umanitară. De asemenea, există lipsuri cronice de medicamente, alimente şi benzină, un produs care mult timp a fost subvenţionat de regim ca parte a agendei sale socialiste.

Un alt factor major în prăbuşirea producţiei petroliere a Venezuelei a fost exodul muncitorilor de la compania petrolieră de stat PDVSA, al cărei control a fost preluat de generalul de armată Manuel Quevedo în 2017. Potrivit unor numeroase rapoarte, atitudinea lui Quevedo şi lipsa de experienţă a acestuia i-a înstrăinat pe muncitori, mulţi fiind nevoiţi să plece de la PDVSA din cauza moralului scăzut şi a depresiei constante provocate de salariile scăzute.

Avertistmentul AIE a avut loc în condiţiile amplificării crizei politice din Venezuela. Administraţia preşedintelui Donald Trump l-a declarat pe Nicolas Maduro lider nelegitim şi a decis, împreună cu alte aproximativ 50 de ţări din America de Sud şi occidentale, să îl susţină pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în acţiunile sale de a-l înlocui pe actual preşedinte socialist.

Însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre, promovând soluţionarea crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat cu privire la o intervenţie militare împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe