India: Urme de paşi descoperite pe o stâncă - indiciul prezenţei în antichitate a unor oameni veniţi din cer?

Urme de paşi pe o stâncă în satul Piska Nagri, la marginea oraşului Ranchi în Jharkahnd, India. Probabil vechi de mii de ani, aceste urme sunt gravate pe o stâncă de granit de către locuitorii anteriori ai zonei şi sunt considerate de către localnici ca aparţinând regilor-zei Rama şi Lakshmana.
Urme de paşi pe o stâncă în satul Piska Nagri, la marginea oraşului Ranchi în Jharkahnd, India. Probabil vechi de mii de ani, aceste urme sunt gravate pe o stâncă de granit de către locuitorii anteriori ai zonei şi sunt considerate de către localnici ca aparţinând regilor-zei Rama şi Lakshmana. (Nitish PRIYADARSHI)

Un vechi sat din centrul Indiei a alimentat unele discuţii pe Facebook în legătură cu urmele de paşi străvechi descoperite aici, alături de o imagine gravată a unui obiect zburător misterios.

În satul Piska Nagri, de la marginea oraşului Ranchi din regiunea Jharkahnd, geologul Nitish Priyadarshi a studiat nişte urme mari de paşi, care, conform folclorului local, ar putea semnifica prezenţa zeilor din cer ce au aterizat în acel loc.

Urmele de paşi au fost găsite pe o stâncă şi arată ca şi cum ar fi ale cuiva care purta sandale din lemn de tipul celor utilizate în mod curent acum mii de ani în acea regiune. Un set de urme măsoară 28 de centimetri în lungime şi 13 cm în lăţime, iar un alt set descoperit în aceeaşi zonă măsoară 25,4 cm lungime pe o lăţime de 11,4 cm. Se crede că regii-zei din mitologia indiană, Rama şi Lakshmana au petrecut un timp în acea zonă în căutarea soţiei lui Rama, Sita.

Priyadarshi a declarat că urmele sunt imprimate pe o stâncă de granit, aşadar au fost mai degrabă gravate acolo decât imprimate în materia dură. „Este posibil să fi fost realizate manual de către localnici, la acea dată, în memoria vizitatorilor”, a afirmat acesta.

Ceea ce Priyadarshi consideră interesant este imaginea gravată a unui obiect zburător, aflată lângă urmele de paşi.

„Urmele de paşi şi obiectul zburător se află pe o parte şi pe cealaltă ale aceleiaşi bucăţi de piatră. Poate au fost gravate pentru a ilustra faptul că cei doi zei au ajuns acolo cu un obiect zburător”, mai spune Priyadarshi.

Vechimea urmelor nu a fost încă stabilită. „Luând în calcul gradul de erodare [urmele descoperite aici sunt afectate de vreme] al urmelor de paşi, se poate estima că vechimea lor ar putea fi de mii de ani”, a adăugat el.

Urme antice de paşi au fost descoperite în mai multe părti ale globului. Multe dintre ele au o vechime de mii de ani şi sunt atât naturale (lăsate de locuitorii din antichitate) cât şi gravate, indicând un sens anume.

Romanii obişnuiau să graveze urme de paşi ca ritualuri de protecţie înainte de a porni într-o călătorie. Urmele de paşi erau gravate atât înaintea plecării într-o călătorie cât şi drept mulţumire pentru reîntoarcerea în siguranţă. În Irlanda şi în nordul Europei, urmele de paşi imprimate în piatră erau îndeaproape asociate conducerii şi regalităţii.

Priyadarshini a declarat: „Trăim într-o lume foarte avansată tehnologic dar fără îndoială în jurul nostru există un număr mare de mistere. Locuri străvechi şi fiinţe misterioase, lumi şi culturi scufundate, peisaje impregnate de simbolism, apariţii inexplicabile, şi descoperiri de necrezut din timpurile străvechi -- toate acestea rămân un mister pentru omenire în ciuda investigaţiilor asidue.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură