India: Un grup de „justiţiare” împotriva violenţei sexuale

Într-un cartier plin de praf, la marginea Lucknow-ului, capitala uneia dintre cele mai sărace şi cele mai conservatoare zone din India, Uttar Pradesh, un grup de "justiţiare" a început să devină faimos.
Jurnalişti indieni demonstrează împotriva unui caz de viol în grup a cărui victimă este o ziaristă. Mumbai, 24 august 2013. (SAM PANTHAKY / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.08.2013

Într-un cartier plin de praf, la marginea Lucknow-ului, capitala uneia dintre cele mai sărace şi cele mai conservatoare zone din India, Uttar Pradesh, un grup de "justiţiare" a început să devină faimos.

Nu sunt nişte justiţiare obişnuite, însă. Sunt fete, în special adolescente, care patrulează pe străzi protejând femeile tinere de hărţuirea sexuală. Sunt îmbrăcate cu tradiţionalul Salwar Kamiz, roşu şi negru, pedepsind şi umilind bărbaţii care cred că sexul este arma puternică cu care se poate restabili un fel de ordine primordială a familiei.

Sunt conduse de durerea din trecut. Fiecare fată din "Brigăzile Roşii" - acesta este numele lor - a fost de fapt o victimă a violului. Unele au fost violate de către membrii familiei lor. În cele mai multe cazuri violatorii au rămas nepedepsiţi, iar victima a fost lăsată să sufere traumele în tăcerea propriei ruşini. Ele declară că sunt obligate să acţioneze pentru că nimeni altcineva nu o va face.

Numărul crimelor sexuale în India au crescut de la 2.487 în 1971 la 24.206 în 2011, potrivit cifrelor oficiale de la
National Crime Records Bureau, organismul public indian responsabil pentru colectarea şi analizarea datelor privind criminalitatea în ţară.

Cifrele vorbesc de un abuz la fiecare 20 de minute, de multe ori în grup. "Aceasta nu este o problemă culturală, aceasta este o problemă socială, pentru că în India, bărbaţii au un statut social mai ridicat decât fetele", declara pentru CNN Usha Vishwakarma, o fostă profesoară şi lider al grupului.

Ea a deschis mişcarea numită "vrăbiile" împotriva violenţei sexuale, în 2009, după ce a fost victima unui viol şi după ce a descoperit că una dintre elevele sale de 11 ani a fost violată de unchiul ei. "Povestea ei m-a şocat", şi a decis că era timpul să lupte împotriva „tăcerii” comunităţii.

La început erau numai în 15, astăzi ele sunt 100. În fiecare lună, pe 29, convoacă un miting de sensibilizare a ţării şi a instituţiilor cu privire la violenţa împotriva femeilor. Ziua comemorează violul fatal suferit anul trecut de o studentă de 23 de ani, într-un autobuz în New Delhi. Ceea ce a determinat guvernul central să adopte norme care au inclus pedeapsa cu moartea pentru delincvenţii sexuali. În manifestaţiile lor ,"Brigăzile" scandează două sloganuri: "Stop violenţei, acum", "Vrem mai multă securitate".

Fetele se instruiesc într-o sală de gimnastică dezafectată şi practică artele martiale cu un instructor de Kung Fu. Gyan (numele instructorului) le învaţă cum să dea şuturi şi pumni, dar şi cum să se elibereze de un agresor care vrea să abuzeze de ele.

Sunt sigure de ele, au furie în inima. "Ceea ce sunt obligate să facă, este umilitor", a declarat instructorul Gyan. "Eu o fac pentru fiica mea".

Între timp, s-a consumat un alt caz de violenţă împotriva femeilor din India: pe 23 august, o fotojurnalistă tânără a fost atacată şi violată, de cinci asasini din Mumbai, în timp ce era în compania unui coleg. Ei pregăteau un serviciu fotografic pentru o revistă străină, în districtul central de Mahalaxmi, o zonă fost industrială şi transformată de recent într-ă zonă de lux rezidenţială de modă. Conform poliţiei, cuplul care făcea fotografii unei fabrici vechi, a fost abordat de două persoane, care au întrebat dacă aveau licenţă pentru a fotografia locuri publice. Imediat au apărut alte trei persoane, cunoscuţi de-ai lor, şi împreună l-au atacat pe băiatul fotograf sărind pe el, l-au bătut şi apoi l-au legat cu o funie.

Fata, în vârstă de 22 de ani, a fost apoi târâtă într-o fabrică de textile abandonată, unde atacatorii au violat-o pentru o lungă perioadă de timp, după care au fugit. Victima a fost internată la spital, iar potrivit unor surse medicale confidenţiale, s-ar confrunta cu condiţii severe datorită mai multor leziuni interne.

Sunt conduse de durerea din trecut. Fiecare fată din "Brigăzile Roşii" - acesta este numele lor - a fost de fapt o victimă a violului. Unele au fost violate de către membrii familiei lor. În cele mai multe cazuri violatorii au rămas nepedepsiţi, iar victima a fost lăsată să sufere traumele în tăcerea propriei ruşini

Datorită tânărului care însoţea fata, a fost posibilă capturarea unuia dintre atacatori, în timp ce ceilalţi patru, identificaţi, sunt căutaţi în mod activ.

Alarmant este faptul acest episod a avut loc chiar în Mumbai, capitala statului Maharashtra, principalul centru financiar al ţării, acesta fiind de obicei considerat ca cel mai sigur oraş la nivel naţional pentru sexul feminin. În plus, a stârnit indignarea asemănarea cu incidentul celui mai infam de viol, cel care a avut loc la New Delhi în urma căruia şi-a pierdut viaţa studenta de 23 de ani, Jyoti Singh Pandey. Ziua este comemorată in fiecare lună de „justiţierele” din Brigada Roşie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor